Mercedes-Benz razreda E - deseta generacija

11. 1. 2016
Deli

Mercedes-Benz je na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil deseto generacijo svojega razreda E, s katero je med drugim naredil tudi velik korak na poti k avtonomnemu avtomobilu.

Novemu razredu E so v primerjavi s predhodnikom namenili bolj kupejevski videz. Medosno razdaljo so mu za 65 milimetrov podaljšali na 2,939 metra, dolžino pa za 43 milimetrov na 4,923 metra, s čimer se je precej povečal prostor za potnike.

V razkošno urejeni potniški kabini, ki naj bi bila kombinacija čustvenosti in inteligence in ji atmosfero spreminja led osvetlitev s 64 barvnimi možnostmi, izstopata predvsem doplačilna 12,3-palčna zaslona visoke ločljivosti, ki skupaj tvorita široki zaslon, ki se zdi, kot da bi lebdel v prostoru in nadomešča tudi klasične merilnike hitrosti in vrtljajev. Novi v razredu so na dotik občutljivi gumbi na volanskem obroču, ki se tako kot zasloni pametnih telefonov odzivajo na gibe voznikovih prstov po površini. Voznik lahko z njimi upravlja vse info-zabavnostne sisteme, ne da bi izpustil volanski obroč. Upravljanju sta namenjena tudi drsna ploščica na sredinski konzoli, ki prepoznava tudi pisavo, in glasovno upravljanje. Dober občutek povečuje tudi izčrpni nabor pripomočkov za varnost in pomoč vozniku, ki precej posegajo tudi na področje avtonomne vožnje.

Novi razred E bo v začetku na voljo z dvema motorjema, 184-"konjskim" bencinskim štirivaljnikom z oznako E200 in novim 195-"konjskim" turbodizelskim štirivaljnikom z oznako E 220 d. Kmalu se jima bosta pridružila še E 350 d z 258-"konjskim" turbodizelskim šestvaljnikom in priključno hibridni E 350 e s pogonsko kombinacijo turbobencinskega štirivaljnika in elektromotorja s sistemsko močjo 279 "konjskih moči", ki bo omogočala tudi do 30 kilometrov popolnoma električne vožnje. Pozneje bo na voljo tudi novi 150-"konjski" turbodizelski motor, bencinska paleta pa se bo nazadnje raztezala med 184 in 333 "konjskimi močmi". Vsi bodo serijsko na voljo z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"