Novo v Sloveniji: Mercedes Citan - najmanjši in najmlajši

14. 12. 2012
Deli

Nova pridobitev palete Mercedesovih lahkih gospodarskih vozil se imenuje Citan.

Citan je najmanjši v paleti Mercedesovih dostavnikov in pri Mercedesu pričakujejo, da jih bodo v prihodnjem letu v Sloveniji prodali 50, večinoma (dve tretjini) tovornih različic in večinoma strankam, ki že imajo lahka ali težka gospodarska vozila z zvezdo na nosu.

Ni skrivnost, da si Citan osnovo deli z Renaultovim Kangoojem, a so ga Mercedesovi inženirji krepko dodelali: pri dizelskem motorju (trenutno sta na voljo le šibkejši, 75- in 90-'konjska' različica 1,5-litrskega dizla, spomladi prihodnje leto prideta še 110-'konjska' in 1,2-litrski bencinec) so spremenili glavo motorja in motorno elektroniko, poskrbeli za boljšo zvočno izolacijo, na novo nastavili podvozje in poskrbeli za boljše sedenje.

Citan bo na voljo kot kombi, furgon ali kombi s furgonskim zadkom. Prvi je na voljo le s srednjo izmed treh medosnih razdalj, zadnji le z najdaljšo, furgon pa z vsemi tremi. V vsakem primeru je ESP serijski, v potniških različicah je na voljo do šest varnostnih blazin.

Cene? Kombijevski Citan (osebni) se začne pri slabih 19 tisočakih, furgon pri 15 in pol, Mixto (mešanica kombija in furgona, torej dve vrsti sedežev in tovorni prostor) pa pri 18.600 evrih.

Mimogrede: Citana si je za prevozno sredstvo izbral tudi MacGyver ...