Mercedes S 65 AMG Coupe: več moči, več prestiža

18. 7. 2014
Deli

S: prestižna limuzina. S Coupe: še prestižnejši kupe. S 65 AMG Coupe: praktično vrh Mercedesove ponudbe.

Kaj dosti višje kot po Mercedesovem novem kupeju S 65 AMG Coupe v avtomobilskem svetu, dokler ostajamo pri klasičnih premijskih znamkah, kupci pravzaprav ne morejo poseči. Tu je sicer tudi BMWjeva serija 6, potem pa se stvari počasi končajo. Višje so le Rollsi, Bentleyji, Astoni ...

Komu je namenjen s 65 AMG Coupe? Tobias Moers, predsednik uprave AMG prvi, da imajo določeno število kupcev, ki prisegajo na dvanajstvaljni biturbo motor. Zanje ne pride v poštev nič drugega in tem je novi S 65 AMG Coupe tudi namenjen.

Biturbo V 12-valjnik (S Coupe je četrti Mercedesov model, v katerega je nameščen) zmore 463 kW oziroma 630 'konjev'. Pospešek do 100 klilometrov na uro: le dobre 4 sekunde.

A bistvo ni le motor, tudi ostanek avtomobila je višek tehnike: akumulator je litij-ionski (in tako 20 kilogramov lažji), športno podvozje Magic Body Control s pomočjo stereokamere nadzira vozišče pred avtom in mu (seveda tudi glede na stil vožnje) prilagaja nastavitve podvozja, avto pa se zna v ovinki nagniti navznoter, da so kljub visokim ovinkom bočne obremenitve potnikov čim manjše. In seznam serijske opreme je seveda dolg, vključno z velikim, visokoločljivostnim projicirnim zaslonom.