Smrtno nevarni mikro avtomobili

11. 4. 2016
Deli

Agencija za ugotavljanje varnosti novih avtomobilov EuroNCAP je preverila varnost velikih štirikolesnikov oziroma mikro avtomobilov.

To kategorijo avtomobilov so prvič preskusili leta 2014, ko se je pokazalo, da je njihova varnost zelo pomanjkljiva. Agencija je pozvala k zaostritvi predpisov in bolj resnemu pristopu njihovih proizvajalcev. Predpisi na tem področju so se zares zaostrili, na trg pa je prišlo tudi več štirikolesnikov

Letošnji preskus štirih mikro avtomobilov je žal pokazal, da je bilo doseženega če malo napredka, saj so rezultati tako slabi, kot pred dvema letoma. Ligierejev Microcar M.GO denimo ponuja varnostni meh za voznika, a je ta neučinkovit, saj brez preprostih a kritični sprememb v strukturi karoserije ne nudi nobene dodatne zaščite. Zaradi strukturnih slabosti in ker nimajo varnostnih pripomočkov so takšni avtomobili zelo ali celo smrtno nevarni celo pri razmeroma majhnih hitrostih.

Za njih ne veljajo enaki predpisi kot za majhne avtomobile, vendar pa so videti kot majhni avtomobili in z njimi tekmujejo pri prodaji. Njihove varnostne karakteristike so žal zelo slabe, zato agencija EuroNCAP namesto njih priporoča nakup rabljenih majhnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"