Milijon Octavij tretje generacije

29. 3. 2016
Deli

Škoda je zabeležila poseben jubilej, saj je s tekočih trakov tovarne v Mladi Boleslavi pripeljal že milijonti primerek Škode Octavie tretje generacije.

Octavia je Škodin ključni model, ki so ga po uvedbi leta 1996 izdelali v več kot pet milijonih primerkov, velja pa tudi za najbolj uspešno Škodo do sedaj. Jubilejni avtomobil je Škoda Octavia Scout v beli barvi "moon-white".

Škoda letos sicer praznuje tudi 25 let odkar je prišla pod pokroviteljstvo Volkswagnovega koncerna. 28. marca 1991 sta namreč češka vlada in Volkswagen podpisala pogodbo s katero je podjetje "ŠKODA, autombilová akciová společnost" postala del skupine Volkswagen. Pogodba je stopila v veljavo 16. aprila 1991

Škoda je bila tedaj regionalna proizvajalka, ki je na leto izdelala okrog 200 tisoč avtomobilov, njeno ponudbo pa so sestavljale ostarele Škode z motorji in pogonom v zadku ter sodobnejši model Favorit s kombijevsko različico Forman, ki so ga predstavili leta 1987.

Škoda se je v petindvajsteih letih pod Volkswagnovim pokroviteljstvom razvila v svetovno znamko, ki v 14 tovarnah na dveh celinah na leto izdela več kot milijon avtomobilov, ki jih prodaja v več kot 100 trgih po vsem svetu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"