Minijeva očala za varno vožnjo

3. 5. 2015
Deli

V avtomobilih vse raje vidimo takšne in drugačne zaslone, ki lahko voznika z odvračanjem pogleda s ceste precej nevarno motijo pri vožnji. Zakaj ne bi bilo drugače, tako, da bi bil zaslon denimo integriran kar v voznikova očala.

Mini je s projektom MINI Augmented Vision, ki ga je izvedel v sodelovanju s podjetjem Qualcomm, predstavil načine, na katere bi lahko inteligentno povezali voznikov pripomoček za izboljšanje vida ali zgolj modni dodatek in infozabavnostne aplikacije avtomobila. Stekla očal so tako ali tako prosojna površina tik pred voznikovimi očesi, ki jo lahko navsezadnje izkoristimo tudi za nosilca polprosojnega zaslona na tekoče kristale.

Preko očal se tako vozniku, ne da bi umikal pogled s ceste in s tem ogrožal svojo in varnost drugih udeležencev v prometu, lahko predvajajo zelo različni podatki, kot so destinacije navigacijske naprave s trenutno lokacijo in potjo do končnega cilja, puščice za usmerjanje in zanimive točke ob poti. Na voljo so lahko tudi funkcije zaslona "Head-up", kot so prikaz hitrosti, omejitev hitrosti, število vrtljajev motorja in podobno, ki se vedno prikazujejo na istem navideznem mestu nad volanskim obročem, da ne motijo pogleda iz avtomobila. Na zaslonu očal bi se lahko prikazovali tudi podatki s pametnega telefona, kot so denimo obvestila o prispelih kratkih sporočilih, ki bi jih bilo mogoče celo varno prebrati.

Projektanti vozniških očal so predvideli celo funkcijo rentgenskega vida, ki bi vozniku denimo predvajala sliko dogajanja v mrtvih kotih, ki jih sicer zakrivajo deli karoserije. Ta bi olajšala tako vožnjo kot tudi parkiranje avtomobila v tesne parkirne bokse.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja