Mitsubishi bo stoletnico praznoval z repliko prvega avtomobila

10. 5. 2017
Deli
Mitsubishi bo stoletnico praznoval z repliko prvega avtomobila (foto: Mitsubishi)
Mitsubishi

Mitsubishi letos praznuje stoto obletnico proizvodnje avtomobilov, kar bo obeležil na poseben način – s priključno hibridno repliko svojega prvega avtomobila Modela A.

MItsubishi, sicer tedaj že uveljavljeno podjetje, ki je izdelovalo marsikaj, med drugim tudi ladje, je namreč leta 1917 izdelal 22 primerkov svojega prvega avtomobila, ki je dobil preprosto  oznako Mitsubishi Model A in postal tudi prvi serijsko izdelani avtomobil na Japonskem. Poganjal ga je bencinski štirivaljnik, ki je razvijal moč 35 'konjev'.

Replika, s katero bo japonska znamka obeležila svojo stoletnico, bo povsem drugačen avtomobil. Ne sicer oblikovno, saj naj bi njegova zunanjost precej ustrezala originalu, zato pa bo več sprememb pod pločevino. Tam bo kar priključno hibridni pogonski sklop iz Mitsubishija Outlanderja PHEV, ki ga sestavljajo 2-litrski bencinski štirivaljnik in dva elektromotorja.

Repliko bodo letos poleti izdelali v Kaliforniji pri podjetju West Coast Customs iz Burbanka, reportažo izdelave pa si bo mogoče ogledati tudi na televiziji v eni od nadaljevanj oddaje Inside West Coast Customs, ki jo predvaja mreža Velocity.

Video: 100 let znamke Mitsubishi

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja