Mladi za volanom so še vedno problematični

27. 1. 2013
Deli

Raziskava oziroma anketa, ki jo je nedavno izvedel Goodyear, je razkrila, da kar 61 odstotkov novopečenih evropskih voznikov ni seznanjenih, kako voziti v snežnih razmerah. Mladi evropski vozniki se prav tako ne zavedajo pomena menjave pnevmatik za zimski oziroma letni čas.

Raziskava je zajela 6.400 mladih voznikov, mlajših od 25 let, Avstrije, Belgije, Češke republike, Danske, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španije, Švedske, Južne Afrike, Turčije in Velike Britanije, iz vsake po 400. 
Kar 33 odstotkov jih ne mara vožnje po snegu (40% žensk in 25% moških), kljub temu pa jih polovica ne pozna prednosti, ki jih v takih razmerah nudi zimska pnevmatika in kar dve petini jih tega niti ne bo storilo.
Trem četrtinam se ne zdi nič napačnega, da pri rumeni luči na semaforju pospešijo, namesto da ustavijo, 14 odstotkov ji brez slabe vesti prevozi rdečo luč. Petina mladih je že vozila pod vplivom alkohola, dve petini jih med vožnjo piše SMS sporočila, skoraj pol telefonira. In vse to kljub temu, da jih polovica priznava, da ne obvladajo vozila v kritičnih položajih - pa čeprav je tu verjetno bolj problematična tista druga polovica, ki se očitno precenjuje. Nič čudnega torej, da jih kar polovica vozi agresivno, da jih skoraj četrtina namerno pospeši, če jih kdo prehiteva in da jih dve tretjini krši hitrostne omejitve …