Na Hrvaškem kmalu brez bencina? Obetajo se številna zaprtja črpalk

5. 7. 2022
Deli
Na Hrvaškem kmalu brez bencina? Obetajo se številna zaprtja črpalk (foto: Profimedia)
Profimedia

Hrvaško združenje malih trgovcev z naftnimi derivati je napovedalo zapiranje bencinskih črpalk, potem ko je vlada danes podaljšala ukrep o zamrznitvi cen pogonskih goriv za nadaljnja dva tedna, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Mali distributerji so sporočili, da je ukrep zanje nesprejemljiv in nevzdržen ter prinaša velike izgube.

Izgub ne bo preprečila niti omejitev najvišje veleprodajne cene goriv, ki jo je vlada določila danes, so še sporočili iz združenja.

Veleprodajne cene na bencinskih črpalkah po novem ukrepu vlade ne smejo biti višje od končne maloprodajne cene, kot jo predpisuje uredba za maloprodajna mesta zunaj avtocest.

"Takšen ukrep predvideva, da bodo mali distributerji gorivo kupovali in prodajali po isti ceni. To za nas pomeni nadaljnje izgube, ker se ne upošteva naših stroškov, med katerimi so predvsem stroški prevoza goriva," so pojasnili v združenju.

Dodali so, da je skupna izguba vseh 50 članov združenja med 7. in 20. junijem znašala 5,8 milijona kun (770.000 evrov). Ocenjujejo, da se bo v obdobju od 21. junija do 5. julija povzpela do 16,5 milijona kun (2,19 milijona evrov).

Preberite še: Z jutrišnjim dnem prve pocenitve goriva po ponovni uvedbi regulacije cen. Koliko bo potrbno odšteti za liter bencina ali dizla?

"Nesprejemljiva je teza, da so mali distributerji goriva v minulem letu ustvarili velike prihodke, medtem ko nikjer ne omenjajo stroškov. Res je, da so skupni prihodki članov združenja v letu 2021 znašali dve milijardi kun (270 milijonov evrov), a so se stroški povečali za 1,9 milijarde kun (250 milijonov evrov)," so zapisali.

Poudarili so, da je nadaljnje poslovanje malih distributerjev pod takšnimi pogoji nevzdržno in da bodo "zagotovo šli v zapiranje bencinskih postaj".

Predsednik združenja Armando Miljavac rešitev vidi v tem, da država malim distributerjem po sprejemljivih cenah proda gorivo iz rezerv, saj cisterna dizla na trgu danes stane 420.000 kun (56.000 evrov), kar je skoraj 50 odstotkov več kot pred letom dni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol