Na svetu več kot milijon električnih avtomobilov

8. 6. 2016
Deli

Glede na poročilo mednarodne agencije za energijo IEA je število električnih avtomobilov na svetu lani preseglo prvi milijon.

Do konca leta 2015 je bilo na svetu že 1,26 milijona električnih avtomobilov, k čemur je pripomoglo tudi znatno povečanje infrastrukture za polnjenje baterij.

Kljub temu električni avtomobili dosegajo le 0,1-odstotni tržni delež, v sedmih državah pa njihov delež presega en odstotek. Med njimi je tudi Kitajska, kjer se je število električnih avtomobilov lansko leto potrojilo. V vrhu je Norveška, kjer električni avtomobili dosegajo kar 23-odstotni tržni delež, sledi pa ji Nizozemska z 10-odstotnim deležem. V sedmerico nad enim odstotkom so se uvrstile še Švedska, Danska, Francija in Velika Britanija.

K porastu električnih vozil je sicer precej pripomogla tudi polnilna infrastruktura, ki je lansko leto z 820.000 javnih polnilnih postaj leta 2014 narasla na 1,45 milijona. omeniti velja, da je še leta 2010 po vsem svetu bilo le 10.000 postaj za polnjenje električnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol