Kdo kroji vrh evropskega trga avtomobilov? Ta avto se ne pusti vreči s prestola

21. 6. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Maj na vrhu ni prinesel sprememb, je pa razlika med prvim in drugim vedno manjša. In prav drugo mesto najbolj preseneča. Ali pa tudi ne?

Dacia Sandero vztraja na vrhu lestvice prodanih avtomobilov v Evropi tudi v maju. Zadnji podatki razkrivajo, da je na evropske ceste v petem mesecu leta zapeljalo 20.808 »Romunov« z Renaultovim drobovjem, kar je skoraj 9000 avtomobilov več kot v lanskem maju. S tem je Sanderova prodaja zrasla za kar 74,7 odstotka.

Dacia

Drugo mesto gre v ZDA. Že nekaj časa je jasno, da je prodaja Tesle Model Y v Evropi (in po svetu) izjemna, a da bo maja skoraj ujela Sandera, si je bilo težko predstavljati. S 17.812 prodanimi primerki je tako drugi najbolj prodajani avtomobil na stari celini. V primerjavi z zgolj 753 prodanimi maja lani je skok kar 2265,5-odstoten.

Tesla

Tretjeuvrščeni Volkswagen T-Roc je po številkah zelo blizu Tesli, prav tako Peugeot 208 na četrtem mestu. Obema se prodaja v primerjavi z lanskim majem ni kaj dosti spremenila. Se je pa skoraj podvojila Renaultu Cliu, ki je trenutno na petem mestu. Opel Corsa, Volkswagen Golf, Toyota Yaris, Škoda Octavia in Volkswagen Tiguan dopolnjujejo deseterico.

VW

Podobni so tudi podatki za vseh pet mesecev letošnjega leta, kjer je vrstni red na prvih treh mestih enak kot pri podatkih za mesec maj.

Splošna prodaja v Evropi se je maja dvignila za 18,5 odstotka. Slovenija ni k temu kaj dosti prispevala, saj je bila prodaja višja le za odstotek in pol.

Preberite še: Prvi vročinski val: Kako najbolj varno z avtom skozi njega?

Najbolje prodajan avto v Evropi smo pred kratkim preizkusili tudi pri Avto magazinu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol