Najbolj varčen Golf

13. 8. 2007
Deli

Volkswagen bo na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA) začel ofenzivo BlueMotion. Na največji razstavi vozil bodo predstavili kar šest novih modelov, opremljenih s tehnologijo, ki je hkrati varčna in okolju prijazna. V središču pozornosti pa bo zagotovo novi Golf BlueMotion.

Z le 4, 5 l dizelskega goriva na 100 km porabi kar 0, 6 l manj kot izvirni model, Manjše so tudi vrednosti emisij CO2: 119 g/km v primerjavi s 135 g/km. Zaradi prilagoditev, ki jih je bil deležen, Golf BlueMotion sedaj z enim rezervoarjem goriva (55 l) prevozi več kot 1200 km. Začetek prodaje Golfa BlueMotion v Nemčiji načrtujejo ob koncu letošnjega leta.

Podrobnosti o novem Golfu BlueMotion: za Polom, Passatom in Passatom Variant je Golf četrti Volkswagnov model, ki ima na mreži hladilnika in pokrovu prtljažnika okolju prijazen napis BlueMotion. Oznaka pomeni, da je to najvarčnejši model serije. Golf BlueMotion poganja motor TDI z močjo 77 kW/105 KM in navorom 250 Nm, ki je že prej veljal za varčen motor.

Programska prilagoditev elektronike motorja zmanjšuje število vrtljajev motorja v prostem teku in se v kombinaciji s filtrom za trdne delce pozitivno odraža tudi na emisijah CO2. Zaradi daljših prestavnih razmerij v 3., 4. in 5. prestavi je število vrtljajev motorja manjše tudi med vožnjo. Že samo ti ukrepi pomenijo prihranek pribl. 0, 2 l goriva.

Ne tako očitna, a za manjšo porabo goriva nič manj pomembna ukrepa sta natančno nastavljeno in zato bolj aerodinamično podvozje in skoraj zaprta mreža hladilnika. Da bi bil motorju TDI zagotovljen dotok zadostne količine svežega zraka, ima Golf Blue¬Motion dvojni ventilator. Z izpopolnjenim aerodinamičnim designom, vključno z znižanjem podvozja, je že tako nizek količnik zračnega upora cx še nižji (0, 30 namesto 0, 32).

V prizadevanju za čim manjše emisije CO2 Volkswagen računa tudi na lahka platišča dimenzije 195/65 R 15 z izboljšanim kotalnim uporom; napolnjene so z 0, 3 bar višjim tlakom. Ko so vse spremembe združili v končnem izdelku, se je najvišja Golfova hitrost povišala s 187 km/h na elektronsko omejenih 190 km/h.

Golf BlueMotion je na voljo s paketoma opreme Trendline in Comfortline. Poleg serijske opreme ima ta model seveda opremo, specifično za BlueMotion. Poleg že omenjenih aerodinamičnih prilagoditev serijska oprema vključuje večfunkcijski zaslon plus s prikazom priporočene prestave in športno podvozje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"