Največje novosti na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi

5. 2. 2018
Deli

Največ novosti med športnimi terenci, svetovno premiero bo doživelo tudi nekaj električnih avtomobilov.

Le še dober mesec dni nas loci do prvega evropskega avtomobilskega salona v leta 2018 v Ženevi, ki je hkrati tudi eden največjih in najpomembnejših na svetu. Avtomobilske znamke se nanj že neka tednov intenzivno pripravljajo, zato so znane tudi že vse glavne novosti, ki naj bi tam doživele premiero. O nekaterih smo na naših straneh že pisali, o drugih bom še v naslednjih tednih in pa seveda po odprti salona.

Športni terenci (SUV)

Začnimo z novostmi v zadnje čase najbolj priljubljenem in še vedno rastočem trgu, pri športnih terencih in križancih. Na tem področju bo premiero doživelo kar nekaj električnih primerkov, med najpomembnejših novosti v tem razredu je brez dvoma premiera dolgo pričakovanega avtomobila znamke Jaguar, I-Pace. Vsaj tako pomembna pa bo tudi premiera Audijevega električnega terenca E-Tron.

Poleg električnih prihaja v Ženevo jasno tudi nekaj klasičnih SUV-ov. Iz Nemčije prihaja še druga generacija BMW X4, ki bo temeljila na že poznani tretji generaciji modela X3, a bo po pričakovanjih nekoliko bolj športno naravnana. Škoda bo med majhnimi križanci predstavila novost Vision X concept. Svoj delež premier v razredu križancev bo dobil tudi Ford, ku bo na salonu predstavil nekoliko bolj robustno različico modela Ka z imenom Ka+. Range Rover bo v tem ob 70. obletnici predstavil nov dvovratni model z oznako SV Coupe. Premiero v razredu športnih terencev napoveduje še Lexus, ki več podatkov ni želel razkriti, prvič pa se bo na evropskih tleh najnovejši Jeep Wrangler. Hyundai bo kot glavno novost predstavil četrto generacijo modela Santa Fe.

Med prenovami bo na področju športnih terencev največ pozornosti požel C4 Cactus, pri katerem sta bila največjih sprememb delež na prednji in zadnji del vozila. Ostale spremembe na področju športnih terencev se bodo v glavnem nanašale na nove motorne različice. Bentley bo tako predstavil svojega Bentaygo z V8 motorjem in v obliki priključnega hibrida, Hyundai bo predstavil električno gnano Kono EV, Mercedes-Benz pa bo ponudbo nedavno predstavljenega razreda G oplemenitil z različico G63 AMG. Poleg novega modela Ka+ bo Ford postavil na ogled prenovljenega Edge-a s športnim paketom zunanjosti ST-Line. Športno naravnana novost prihaja tudi iz Španije, sliši pa na ime Seat Ateca Cupra.

Kombi limuzine in klasične limuzine

Mercedes bo v Ženevo na prvo predstavitev širši javnosti pripeljal novo generacijo najmanjšega avtomobila v svoji floti, razred A, temu bo družbo na razstavnem salonu podjetja iz Stuttgarta delal še prenovljen razred C. Druga pomembna novost v tem razredu je težko pričakovana tretja generacija pri nas dobro sprejete Kie Cee'd. V razredu limuzin višjega cenovnega razreda bo brez dvoma veliko pozornost požel novi Audi A6, o katerem pa je zaenkrat znanega bolj malo, konkurenco pa mu zna predstavljati nova generacija Volva V60, kateri bo prav tako prvič viden v Ženevi. Prihod prvega avtomobila je napovedala španska Cupra.

Tako kot med športnimi terenci je tudi v razredu (kombi) limuzin napovedanih kar nekaj prenov in posebnih različic. Za širši trg bo tako napovedana posebna in nekoliko močnejša različica Fiatovega Tipa z dodatkom Sport. Osvežitve bodo deležni še trivratni in brezstrešni Mini, BMW serije 2 in pa leta 2014 predstavljena Škoda Fabia.

Športni avtomobili

Po številu novost in prenov bo ta segment vsekakor konkurenčen športnim terencem, a bo brez dvoma predstavljal še večjo pašo za oči. Svetovno premiero bosta doživeli kar dva britanska avtomobila, Mclaren z že razprodanim P15 Senno, Morgan pa bo model Aero 8 nadomestil z retro oblikovanim Aero GT. Tretja novost prihaja iz danske delavnice Zenvo, četrta premiera in hkrati tudi četrta novost te znamke pa bo prihod Mercedesove športne limuzine, poimenovane AMG GT Coupe.

Med posebnimi različicami je potrebno izpostaviti najmočnejšo različico Ferrarijevega modela 488 s pomenljivim dodatkom GTO, spodnji del ponudbe modela Vantage pa bo Aston Martin dopolnil različico, ki bo pod pokrovom motorja skrivala nekoliko šibkejši, a bolj športno naravnan V8 agregat, izdelan s strani Mercedes Benzovega športnega oddelka AMG.

Jure Šujica
Foto: Proizvajalci, Arhiv AM

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel