Največji Volkswagen z novim obrazom

24. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Volkswagen je svojega največjega križanca posodobil in spravil v korak s časom. Namenili so mu povsem nov obraz, še zdaleč pa to ni edina stvar, ki so jo posodobili na Touaregu.

Je pa zagotovo najbolj opazna. Nova podoba sprednjega dela prinaša predvsem nove žaromete. Oznaka IQ.LIGHT HD prinaša matrična žarometa, ki združujeta več kot 38.000 LED-diod, ki zagotavljajo izjemno vidljivost ponoči in ne slepijo prometa, ki prihaja nasproti.

Volkswagen

Nasploh je prenovljeni Touareg precej dobro osvetljen. Nov je namreč tudi svetlobni pas med obema žarometoma, kar postaja že kar stalnica pri vseh Volkswagnovih modelih. Tudi na zadku najdemo LED luči in prav tako svetlobni pas med njima. Volkswagen se je odločil takoj izkoristiti novo pravilo v EU, ki dovoljuje osvetlitev tudi zadnjega logotipa. Touareg je tako prvi Volkswagnov (in koncernski, če ne celo evropski) avto, ki ima rdeče osvetljen logotip VW na prtljažnih vratih.

Volkswagen

Poleg zunanje razsvetljave je nova tudi maska avtomobila, posodobljena pa je tudi paleta platišč, ki se raztezajo od 19 pa vse do 21 palcev, medtem ko so za paket opreme R-Line in različico R na voljo tudi 22-palčna platišča.

Na voljo samo s trilitrskimi šestvaljniki

Najbolj športno navdahnjeno verzijo sicer poganja trilitrski V6 motor z električno pomočjo. Touareg R eHybrid zmore 340 kW (462 KM) moči, kot pri vseh drugih pogonskih sklopih pa se moč prenaša na vsa štiri kolesa preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Volkswagen

Nekoliko šibkejša različica hibridnega šestvaljnika bo na voljo tudi v običajnem Touaregu, bo pa isti motor na voljo tudi brez električne pomoči, a kljub temu s prepričljivo zalogo moči (250 kW/340 KM). Dizelski nabor obsega dva motorja, prav tako trilitrska šestvaljnika, ki zmoreta 170 oz 210 kW (231 oz 286 KM).

Osvežena notranjost za dolge poti in poslovno uporabo

Nekaj manj sprememb je bila deležna notranjost, kjer so za novim volanskim obročem po novem nameščeni digitalni merilniki z razponom dobrih 30 cm, medtem ko osrednji zaslon meri kar 38 centimetrov. Skupaj tvorita uporabniško okolje, ki so ga pri Volkswagnu poimenovali Innovision Cockpit.

Volkswagen

Poslovnim uporabnikom gre na roko tudi posodobitev priključkov USB. Po novem so namreč na voljo vtičnice USB-C z močjo 45 vatov, kar pomeni, da se na njih lahko napajajo tudi prenosni računalniki.

Prednaročila za prenovljenega Volkswagna Touarega se v Nemčiji začnejo jutri, pri Volkswagnu pa verjamejo, da bo nadaljeval uspešno zgodbo njihovega največjega križanca. V zadnjih 21 letih so prodali več kot 1,13 milijona primerkov.

Preberite še: Najprestižnejša električna Škoda prihaja tudi s tehničnimi izboljšavami

Volkswagen ima v svoji ponudbi pester nabor avtomobilov. Eden najbolj zaželjenih pa je zagotovo ID.Buzz:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja