Naslednji ženevski avtomobilski salon zaradi pandemije šele leta 2022

Ženevskega avtomobilskega salona tudi prihodnje leto zaradi pandemije covida-19 ne bo, so sporočili organizatorji. Avtomobilska industrija računa na počasno okrevanje, zato se večina razstavljalcev salona leta 2021 ne bi udeležila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naslednji ženevski avtomobilski salon zaradi pandemije šele leta 2022 (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA
30. 6. 2020

Izvršni odbor fundacije GIMS, ki pripravlja slavni avtomobilski sejem Geneva International Motor Show, je odločitev sprejel na podlagi ankete med razstavljalci. "Večina razstavljalcev je dejala, da verjetno ne bo sodelovala na salonu leta 2021 in da bi raje prišli leta 2022," so navedli v izjavi.

Fundacija je opozorila, da je avtomobilski sektor trenutno v veliki krizi, razstavljalci pa za pripravo svojih predstavitev v Ženevi potrebujejo čas in denar.

Jasno ni niti, ali bodo zdravstvene razmere marca prihodnje leto sploh dovoljevale pripravo dogodka, ki pritegne več kot 600.000 obiskovalcev in 10.000 novinarjev.

Letošnji odpovedan zaradi koronavirusa

Letošnji avtomobilski salon je bil odpovedan, potem ko je Švica v luči širjenja novega koronavirusa prepovedala velike dogodke. Pozneje so varnostne ukrepe v Švici še zaostrili in čeprav so mnoge od teh odpravili, prepoved velikih dogodkov ostaja.

Fundacija GIMS je oblasti v Ženevi po odpovedi marčnega dogodka zaprosila za finančno podporo za pokritje 11 milijonov švicarskih frankov (10,3 milijona evrov) stroškov, povezanih s sejmom 2020. Pri tem je izpostavljala, da je salon največji javni dogodek v Švici, ki regiji prinese okoli 200 milijonov frankov prihodkov.

Posojilo

Ženevska kantonska vlada je fundaciji sicer ponudila posojilo v višini 16,8 milijona frankov, ki pa ga je fundacija zavrnila. Pogoji odplačila so bili namreč neustrezni, prav tako je posojilo prinašalo pogoj, da se dogodek leta 2021 izvede.

Organizator sedaj preučuje druge možnosti, tudi prodajo salona razstavišču Palexpo, na katerem se običajno odvija.

Vir: STA