Nekateri tudi na dveh kolesih ne morejo brez telefona

1. 8. 2022
Deli

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je pri kolesarjih med najpogostejšimi prekrški. Število kolesarskih navdušencev narašča, vse več je tudi ukradenih koles

Nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov tudi pri kolesarjih pomembno prispeva k varnosti v cestnem prometu. Policisti so v obdobju 2017 – 2022 pri kolesarjih ugotovili največ kršitev nepravilne strani oziroma smeri vožnje, uporabe mobilnega telefona, vožnje pod vplivom alkohola, neuporabe luči in vožnje v rdečo luč.

Uporaba mobilnega telefona in slušalk med kolesarjenjem ni dovoljena, saj pomembno vpliva na (ne)zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Novela Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa je za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), zvišala kazen za neupravičeno uporabo mobilnih telefonov, slušalk in drugih naprav med vožnjo, na 120 evrov. Letos do konca julija so možje v modrem zaradi uporabe telefona ugotovili že 491 kršitev.

S povečanjem števila kolesarjev in zanimanja za kolesarjenje, se veča tudi število primerov tatvin, policisti pa imajo pri iskanju pogosto težave, saj lastniki svojih koles ne poznajo dovolj dobro. Leta 2019 je bilo zabeleženih 763 tatvin koles, leta 2020 so si jih nepridipravi prisvojili 849 in lani 852.  Naraščajo predvsem tatvine električnih koles, leta 2018 jih je izginilo lani pa že 99.

Policisti lahko kolo bolje identificirajo, če imajo  številko znamke kolesa, modela, številke okvirja pa tudi dobro fotografijo kolesa. To problematiko v Sloveniji uspešno rešuje že leta 2015 vzpostavljen Centralni kolesarski register. Z vnosom osnovnih identifikacijskih podatkov o kolesu in fotografije, kolo prejme unikatno številko, ki deluje kot neke vrste registrska številka, s čimer je olajšana tudi njegova sledljivost. Če kolesar z unikatno številko opremi svoje kolo, pa s tem poskrbi tudi za dodatno opozorilo, ki bo tatu morda odvrnilo od kraje.