Nemcem gre precej bolje, a so vseeno črnogledi

5. 7. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Kljub pesimizmu pa vseeno nameravajo podražiti avtomobile, še posebej dve specifični kategoriji.

Položaj nemških proizvajalcev avtomobilov se je bistveno izboljšal, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik, ki meri poslovno okolje panoge, se je junija povzpel na 37,5 točke, potem ko je bil maja pri 28,4 točke. So se pa že peti mesec zapored znižala poslovna pričakovanja in so še na nižji ravni kot v času finančne krize.

Audi

Kljub rekordnim dobičkom in rasti prodaje nemška avtomobilska industrija črnogledo zre v prihodnost. Indeks pričakovanj nemških proizvajalcev avtomobilov se je po majskih -10,3 točke junija znižal na -56,9 točke, so danes sporočili iz nemškega inštituta. Nazadnje je bil na nižji ravni leta 2008 v času finančne krize, ko je znašal -67,8 točke.

"Med proizvajalci avtomobilov vlada velika negotovost, tako kot na začetku vojne v Ukrajini ali lani jeseni, ko se je močno povečala nevarnost, da bo morala industrija skrčiti porabo plina," je o izsledkih raziskave dejal Oliver Falck iz Ifa.

Mercedes-Benz

Vseeno pa nameravajo proizvajalci znova zvišati cene, in sicer predvsem avtomobilov višjega cenovnega razreda ter na električni pogon, je zapisal v sporočilu za javnost.

Dobavitelji avtomobilskih proizvajalcev medtem svoj trenutni položaj ocenjujejo kot slabši, kazalnik se je znižal z 41,3 točke na 32,6 točke. Znižala so se tudi pričakovanja glede prihodnjih mesecev. "Dobavitelji se soočajo s pomanjkanjem povpraševanja iz tujine," so pojasnili pri inštitutu.

Preberite še: "Gospod policist, pa saj od včeraj nisem nič pil ..." Ali veste, kako dolgo se v vašem telesu zadržujejo alkohol in droge?

BONUS VIDEO: Najbolj priljubljen Mercedes v Sloveniji je dobil naslednika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol