Stanje v nemški industriji se izboljšuje. Pa je že čas za optimizem?

2. 10. 2024 | STA
Deli
Stanje v nemški industriji se izboljšuje. Pa je že čas za optimizem? (foto: Profimedia)
Profimedia

Nemški industriji je očitno uspelo zaustaviti strm padec.

Stanje v nemški avtomobilski industriji se je septembra nekoliko izboljšalo. Kazalnik, s katerim münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo meri razpoloženje v panogi, se je v primerjavi z avgustom po sezonsko prilagojenih podatkih zvišal za 1,3 točke na -23 točk. Kot so ocenili na inštitutu, je za optimizem sicer prezgodaj.

Preberite še:

Kazalnik trenutnih razmer se je znižal z -7,5 na -13 točk, kazalnik pričakovanj za prihodnjih šest mesecev pa se je zvišal z -39,6 na -32,4 točke, so danes sporočili iz Ifa.

Kot so poudarili, je v dolgoročni primerjavi stanje še vedno zaskrbljujoče. "Vendarle pa je nemški avtomobilski industriji očitno uspelo ustaviti strm padec poslovanja," so zapisali.

Nemška avtomobilska industrija je v težavah že nekaj časa, kar analitiki pripisujejo predvsem pomanjkanju novih naročil, zlasti iz tujine. Vse več je strahov, da se bodo evropska podjetja težko soočila s kitajsko konkurenco.

Težave nemške avtomobilske industrije se zaradi številnih mednarodnih dobaviteljev hitro poznajo v širšem mednarodnem gospodarstvu, tudi v Sloveniji.

Nemška tovarna "ob živce" spravlja Elona Muska. Bolniške odsotnosti se vse bolj množijo