Nemčija bi rada z 2 milijardama evrov vzpodbudila nakupe električnih avtomobilov

18. 1. 2016
Deli
Nemčija bi rada z 2 milijardama evrov vzpodbudila nakupe električnih avtomobilov

Nemčija za nekaterimi drugimi evropskimi državami precej zaostaja pri širitvi električnih in hibridnih avtomobilov, zato bi minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel rad namenil 2 milijardi evrov za vzpodbude pri njihovem nakupu.

V Nemčiji so lani prodali okrog 3,2 milijona novih avtomobilov, med katerimi jih je bilo kljub škandalu zaradi prirejenih podatkov o izpustih škodljivih snovi dobra polovica z dizelskimi motorji. Električnih so prodali le 12.363, ki so se pridružili 18.948, kolikor jih je bilo registriranih do konca leta 2014. Če k temu dodamo še razmeroma majhno število električnih polnilnih postaj, ki jih je konec leta 2014 bilo le dobrih 2400, od tega okrog 100 hitrih, težave pa so tudi z njihovo kompatibilnostjo, je jasno, da bo treba nekaj storiti, če naj bi izpolnili načrt, po katerem naj bi do leta 2020 bilo v Nemčiji registriranih več kot milijon električnih avtomobilov.

Kot je poročal nemški dnevnik Die Zeit, bi nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel rad z dvema milijardama evrov podpore voznike vzpodbudil k nakupu električnih avtomobilov. Rad bi tudi razširil mrežo javnih polnilnih postaj in zvezne urade vzpodbudil k uporabi električnih avtomobilov.

Pri tem ga ne podpirajo prav vsi njegovi kolegi iz nemške vlade, saj minister za promet Alexander Dobrindt denimo zavrača vzpodbude. Kot pravi, že obstajajo pilotski projekti in davčne olajšave za električne avtomobile, zato je prav mogoče, da jih bo tudi brez dodatnih programov po nemških cestah do leta 2020 vozilo milijon.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja