Nove težave za velikana: zaposleni so ustavili proizvodnjo

28. 10. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Ta teden bo za koncern izjemno zahteven, saj naj bi predstavili tudi (ne ravno optimistična) finančna poročila.

Volkswagnovi delavci v Nemčiji so danes ustavili proizvodnjo in se pridružili shodom proti načrtom avtomobilskega giganta za zapiranje tovarn. Če bi se namreč zgodilo slednje, bi bil to v Nemčiji dogodek brez primere.

Vodje sindikatov nameravajo zaposlenim na 11 nemških lokacijah predstaviti najnovejše informacije o pogajanjih z vodstvom podjetja. Neuradno naj bi bilo govora o zaprtju celo treh tovarn. Ustavitev proizvodnje sovpada z zahtevnim tednom za Volkswagen, saj se predvideva, da bodo 30. oktobra objavili padec prodaje in dobička za tretje četrtletje.

Nove težave za velikana: zaposleni so ustavili proizvodnjo
Profimedia

Izvršni direktor Oliver Blume je izpostavil visoke stroške pri nosilni znamki Volkswagen, ki se sooča s šibkejšim povpraševanjem v Evropi in vse močnejšo konkurenco, ki jo med drugim predstavlja kitajski BYD.

Predstavniki delavcev menijo, da so zaposleni prisiljeni nositi breme zaradi napačnih odločitev v vodstvu, kot sta neuspešna preusmeritev na električna vozila in napačna cenovna politika.

"Vodstvo še vedno ni predstavilo jasnega načrta, kako želi popeljati Volkswagen v prihodnost," je v internem glasilu, v katerega je imel vpogled tudi Bloomberg, zapisala Daniela Cavallo, glavna predstavnica delavcev v VW. Cavallo je dodala, da vodstvo noče izključiti zapiranja tovarn in odpuščanj.

Pogajanja do zdaj niso prinesla rezultatov, ob koncu meseca pa se izteka rok, po katerem so od 1. decembra možne opozorilne stavke na Volkswagnovih lokacijah v Nemčiji.

Nove težave za velikana: zaposleni so ustavili proizvodnjo
Profimedia

Družba sicer preučuje dodatne ukrepe za znižanje stroškov, med drugim 10-odstotno znižanje plač in zamrznitev plač za dve leti, saj si prizadeva prihraniti 4 milijarde evrov, poroča časnik Handelsblatt.

Izgube pri Audiju in Porscheju vplivajo na dobiček koncerna

Volkswagen je imel v zadnjih tednih precej težav, saj je septembra že drugič v treh mesecih izdal opozorilo glede dobička. Čeprav so luksuzne znamke, kot sta Audi in Porsche, v preteklih letih prinašale največ dobička, se zdaj soočajo s težavami.

Porsche razmišlja o znižanju stroškov in pregledu svoje ponudbe modelov, potem ko je padec povpraševanja na Kitajskem negativno vplival na dobiček, so pri podjetju povedali 25. oktobra.

Kljub slabi prodaji električnih avtomobilov, evropskemu trgu vlada prav eden izmed njih

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja