Pesimizmu v nemški avtomobilski industriji ni videti konca. Kaj se obeta?

8. 8. 2024 | STA
Deli

Tudi za naprej ne kaže nič bolje ...

Položaj nemških proizvajalcev avtomobilov se je julija še poslabšal, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik, ki meri razpoloženje v poslovnem okolju panoge, se je v primerjavi z junijem po sezonsko prilagojenih podatkih znižal z -9,5 točke na -18,3 točke.

"Kriza v avtomobilski industriji se poglablja," je najnovejšo raziskavo komentirala strokovnjakinja za industrijo pri Ifu Anita Wölfl.

Pesimizmu v nemški avtomobilski industriji ni videti konca. Kaj se obeta?
BMW

Avtomobilski proizvajalci so pesimistični tako glede trenutnih razmer kot glede pričakovanj za prihodnjih šest mesecev. Kazalnik glede trenutnih razmer je julija padel za 10 točk, in sicer z junijskih 3,2 točke na -6,8 točke. Vrednost kazalnika glede pričakovanj za prihodnjo polovico leta pa je z junijskih -21,3 točke padel na -29,1 točke.

Wölfl ocenjuje, da se razmere v prihodnjih nekaj mesecih še ne bodo izboljšale. Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je padla na 77,7 odstotka, kar je devet odstotnih točk pod dolgoletnim povprečjem. 43,1 odstotka podjetij poroča o manku naročil, potem ko je bilo aprila takšnih 29,2 odstotka. Izvozna pričakovanja so julija padla na -16,8 točke, kar je več kot 13 odstotnih točk nižje kot junija, so še sporočili z Ifa.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov