Nepriljubljeno sedenje na srednjem sedežu ni nujno slabo

5. 5. 2015
Deli

Srednji sedež na zadnji klopi v avtomobilu je vedno veljal za manj ugodnega, saj se je potrebno neudobno prilagajati sopotnikoma na obeh straneh, razgled je zelo omejen, manj je prostora za noge in tako naprej. Kot so pokazale Škodine raziskave, so nevšečnosti lahko le kratkega roka, saj so lahko otroci s srednjih sedežev v življenju in karieri precej bolj uspešni od bratov in sester, ki so običajno sedeli na stranskih sedežih.

Škoda je namreč izvedla anketo med 1000 Britanci z dvema ali več sorojenci, ki je pokazala da je kar 90 odstotkov anketirancev na direktorskih položajih v otroštvu sedelo "na sredi", med brati in sestrami pa je sedelo tudi 72 odstotkov latnikov podjetij in 62 odstotkov višjih menedžerjev. To dejstvo ima verjetno veliko skupnega z značajskimi lastnostmi, ki jih razvijejo ti otroci. Kot je pokazala študija, jih njihovi znanci v 44 odstotkih označujejo kot sproščene in umirjene, v veliki meri pa tudi kot razumne (28 odstotkov), potrpežljive (25 odstotkov), preudarne (21 odstotkov) in prilagodljive (21 odstotkov). Zanimivo je, da tudi 80 odstotkov nekdanjih otrok s srednjega sedeža svoje življenjske in delovne uspehe pripisuje svojemu položaju v avtomobilu. Raziskava je tudi pokazala, da je bilo izogibanje srednjemu položaju sicer razlog za prepire v 43 odstotkih družin, a je kar 66 odstotkov otrok menda na tem položaju uživalo, desetina pa jih še danes med družinskimi izleti prostovoljno sede nanj.

Kot pravi otroška psihologinja in mati treh otrok Laverne Antrobus, je Škodina anketa pokazala, da so avtomobili edinstveno okolje, zaprt prostor v katerem potniki sedijo tesno skupaj, zato je mogoče o njih marsikaj spoznati. Zanimivo je, kako lahko tako nepomembna stvar, kot je položaj sedenja na zadnji klopi, v prihodnosti vpliva na naše osebnosti. Naj so bili otroci prisiljeni sedeti na sredi ali so se tja usedli prostovoljno, so očitno razvili določene osebnostne lastnosti, ki so pravo vrednost pokazale v odrasli dobi."

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"