NIO EVE kot vizija robotskega avtomobila prihodnje mobilnosti

14. 3. 2017
Deli

NextEV, teksaško zagonsko podjetje in zmagovalec prvega prvenstva Formule E, je na festivalu avantgardističnih konceptov South by Suthwest v Austinu predstavilo NIO EVE, študijo avtonomnega avtomobila za mobilna pričakovanja prihodnosti, iz katerega bo izhajal njihov prvi serijski avtomobil, ki bo na ceste predvidoma zapeljal leta 2020.

Pri razvoju študije NIO EVE so seveda izhajali iz izkušenj, ki so jih pridobili s sodelovanje v prvenstvu Formule E in z električnim superšportnikom NIO EP9, s katerim so osvojili več rekordov v vožnji z električnim avtomobilom.

S študijo NIO EVE napovedujejo avtonomni limuzinski kombi prihodnosti, ki  bo primeren tako za vožnje med vsakdanjimi opravki, kot tudi za daljše izlete, ob tem pa se bo kot digitalni tovariš in robot na kolesih neprestano prilagajal željam in navadam svojih uporabnikov. V njegovem osrčju bo NOMI, virtualni sopotnik z umetno inteligenco in intuitivnim človeškim vmesnikom, ki bo zagotavljal govorne in vizualne povezave z vozilom in zunanjim svetom. S pomočjo aktivnega stekla bo potnikom zagotavljal tudi dojemanje obogatene resničnosti in nove vrste razvedrila.

Avtomobil ne bo imel konvencionalnih stebričkov A in B zato bo skozi velika vrata omogočal lahek vstop v notranjost. Sedeži bodo s svojo zasnovo omogočali občutek odprtosti in zračnosti  potniške kabine, z nagibanjem bodo potnikom omogočili celo udoben spanec, na voljo pa jim bodo tudi mizice za delo ali razvedrilo. Prednja sedeža bosta med avtonomno vožnjo potnikom seveda zagotavljala panoramski razgled na okolico, ko pa bo voznik vajeti vzel v svoje roke, mu bo sistem podatke posredoval preko digitalnih zaslonov na aktivnem vetrobranskem steklu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"