Nissan GT-R prenovljen in močnejši

24. 3. 2016
Deli

Nissan je v New Yorku predstavil prenovljenega visokotehnološkega superšportnika GT-R, ki bo z modelnim letom 2017 najbolj svež po uvedbi leta 2007.

Prenova se najbolj pozna na prednjem delu, ki so mu namenili novo povečano kromirano masko v slogu "V-motion", s katero so izboljšali hlajenje motorja in ji namenili tudi novi mrežast vzorec. Okrepili so tudi pokrov motorja, ki je med hitro vožnjo bolj stabilen, drugačen pa je tudi prednji odbijač s krilcem. K boljšemu pretoku zraka mimo karoserije pripomorejo tudi izstopajoči pragovi, prenove pa je bil deležen tudi zadek. Značilne okrogle luči so ostale, druge predele pa so prilagodili v prid izboljšanja pretoka zraka. Karoserijske spremembe niso le kozmetične narave, ampak vplivajo tudi na izboljšano aerodinamiko ob enakem potisku k tlom kot prej.

V še bolje izolirani kabini je povsem nova armaturna plošča, ki so jo oblikovali po načelu "horizontal flow", ki vozniku in sovozniku zagotavlja povečan občutek stabilnosti, instrumenti pa so usmerjeni predvsem k vozniku. Na osrednji konzoli so prejšnjih 27 stikal zmanjšali na 11, upravljanje pa olajšali z 8-palčnim na dotik občutljivim zaslonom.

3,8-litrski 24-ventilski biturbo motor V6 po novem razvija moč 570 'konj' in navor 637 njutonmetrov, deluje pa v kombinaciji z izboljšanim 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko. Novim zmogljivostim je prilagojeno udi podvozje z oprijemljivimi gumami na 20-palčnih platiščih s kraki v obliki črke Y.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"