Se obeta še drugo veliko japonsko zavezništvo? To vemo do sedaj ...

1. 8. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Navezi Nissan - Honda naj bi se pridružila še ena tradicionalna japonska znamka.

Po poročanju medijev je Mitsubishi Motors v pogovorih o pridružitvi načrtovanemu strateškemu partnerstvu med Nissanom in Hondo.

Nissan in Honda sta marca napovedala sodelovanje pri razvoju komponent za električna vozila ter umetne inteligence za avtomobilske programske platforme, čeprav ne načrtujeta kapitalskega povezovanja. Predstavniki treh avtomobilskih proizvajalcev niso želeli komentirati situacije, so pa delnice Mitsubishija po objavi novice danes močno poskočile.

Mitsubishi

Načrtovano partnerstvo poudarja naraščajoč pritisk na avtomobilske proizvajalce, da sodelujejo pri zniževanju ogromnih stroškov, povezanih z razvojem nove tehnologije, ter razdelitev japonske avtomobilske industrije v dva tabora. V drugem japonskem taboru Toyota sodeluje s Suzukijem, Subarujem in Mazdo.

Mitsubishi Motors je v 34-odstotni lasti Nissana in je del dolgoletne zveze z Nissanom in Renaultom. Analitiki pri Goldman Sachs so ob tem zapisali, da bi bila Mitsubishijeva udeležba v načrtovanem partnerstvu s Hondo naravna posledica Nissanovega deleža v podjetju.

Profimedia

Lani so se Nissan, Renault in Mitsubishi dogovorili za prestrukturiranje svoje zveze, z namenom ustvariti manjše, a bolj pragmatično in agilno partnerstvo. V okviru tega bosta Nissan in Mitsubishi investirala 600 oziroma 200 milijonov evrov v Renaultovo podjetje za električna vozila, Ampere.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov