Nissan je v Rio pripeljal električnega športnika

4. 8. 2016
Deli

Nissan je pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru predstavil delujoči prototip BladeGlider, ki združuje nične izpuste in zasnovo zmogljivega športnega avtomobila.

Avtomobil so razvili iz študije, ki so jo leta 2013 predstavili na avtomobilskem salonu v Tokiu, v Brazilijo pa so ga pripeljali, da bi simboliziral tehnologije prihodnosti, v katerih bodo združeni inteligentna mobilnost, prijaznost okolju in zmogljivosti športnega avtomobila.

BladeGliderju so namenili napredno šasijo z ozkim prednjim in širokim zadnjim kolotekom, kar mu zagotavlja optimalno aerodinamiko in stabilnost v vožnji. Zadaj vpeta krilna vrata z visoko ramensko linijo zagotavljajo dramatični vstop v kabino in izstop iz nje, odprta streha pa je okrepljena z integrirano strukturo varnostnega loka, kar hkrati zagotavlja razburljivost odprtega dirkalnika in varnost kupeja.

Voznik avtomobilske sisteme upravlja preko volanskega obroča, na zaslonu pa se prikazujejo hitrost avtomobila, napolnjenost baterije, stopnja regeneracije in mapa navora. Ob osrednjem zaslonu sta še dva zaslona, na katerih se prikazujeta sliki vzvratnih kamer, ki sta vgrajeni za prednjima kolesoma. Voznik v puščičasti ureditvi sedi rahlo pred potnikoma, ki zato uživata veliko prostora za noge. Ker ni stebričkov, vsi trije uživajo panoramski pogled na okolico.

Pogonski sklop je popolnoma električni z elektromotorjema moči 130 kW, ki poganjata zadnji kolesi, razvili pa so ga pri Nissanovem tehničnem partnerju, britanskem podjetju Williams Advanced Engineering. Prototip doseže hitrost nad 190 kilometrov na uro in z mesta do 100 kilometrov na uro pospeši v vsega petih sekundah. Elektrika je shranjena v 220-kilovatni bateriji s petimi celicami, razvili pa so tudi namenski sistem za hlajenje baterij in elektromotorjev.

Nissan bo v Rio pripeljal dva primerka BladeGliderja, enega za statično postavitev, drugega pa za demonstracijske vožnje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"