Je to rešitev za fantomske zastoje in "kampiranje" na prehitevalnem pasu? Očitno gre to v nos tudi vodilnim pri Nissanu

26. 9. 2024 | metropolitan.si
Deli
Je to rešitev za fantomske zastoje in "kampiranje" na prehitevalnem pasu? Očitno gre to v nos tudi vodilnim pri Nissanu (foto: Profimedia)
Profimedia

Gnečo na avtocesti pogosto ustvarijo vozniki, ki se "pozabijo" vrniti na desni pas. Prihaja rešitev te težave.

Vožnja po prehitevalnem pasu naj bi bila namenjena prav temu – prehitevanju. Kljub temu pa številni vozniki na njem ostanejo tudi po končanem prehitevanju in na levem pasu "kampirajo", kot temu radi rečemo, kar lahko privede v najboljšem primeru le do slabe volje med vozniki in do zgoščenega prometa, v najslabšem primeru pa tudi do nesreče.

Preberite še:

Eden izmed avtomobilskih proizvajalcev je našel način, kako se spopasti s to pogosto težavo. Nissan je v najnovejšo različico asistenčnega sistema ProPilot dodal preprosto funkcijo, ki bo vsaj pomagala preprečevati neupravičeno zasedanje levega pasu. Po opravljenem prehitevanju bo sistem voznika opomnil, naj se vrne nazaj na desni pas. Zveni izjemno preprosto in zdi se neverjetno, da doslej te funkcije še ni vključil noben proizvajalec.

Žal bo tehnologija še vedno delovala zgolj kot opomnik. Sistem namreč ne bo vzel vajeti v svoje roke, če se bo voznik odločil prezreti opozorilo. A v primeru nepozornosti voznika, ki se preprosto pozabi vrniti na desni pas, bo takšen opomnik še kako dobrodošel.

Nova funkcija bo na voljo z asistenčnim sistemom ProPilot 2.1, ki ga bodo vsebovali Nissanovi modeli od prihodnjega leta naprej za doplačilo ali pri višjih paketih opreme. Pričakovati je, da bodo zgledu postopno sledili tudi drugi proizvajalci. 

Test: Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE N-Trek- Je že pravi čas za elektriko?

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem