Nissan se s samostojnim avtomobilom podaja na ceste

3. 11. 2015
Deli

Nissan je za avtomobilski salon v Tokiu pripravil nabor študij avtonomne avtomobilske prihodnosti, ki ga je podkrepil tudi s sporočilom, da je začel tudi praktično preskušati sisteme za avtonomno vožnjo avtomobilov na avtocestah in mestnih cestah.

Kot pravijo pri Nissanu, pri razvoju avtomobilov izhajajo iz dveh vizij vzdržne mobilne družbe: ničelnih emisij in ničelne stopnje usodnih nesreč. Pri tem bo pomembno vlogo igrala "inteligenca vozila" (Vehicle Intelligence), ki jo bodo pod imenom "Nissan Intelligent Driving" uvedli v več fazah.

Kot prvo stopnjo bo Nissan konec prihodnjega leta na Japonskem ponudil sistem "Piloted Drive 1.0", ki bo avtomobilom omogočal avtonomno vožnjo v gostem prometu na avtocestah. Do leta 2018 naj bi sistem omogočal tudi menjavanje prometnih pasov na večpasovnih avtocestah, do leta 2020 pa naj bi avtomobili z novo tehnologijo avtonomno obvladali tudi mestne ceste in križišča.

Nissan bo trenutni prototip na osnovi električnega Nissana Leafa preskušal na avtocestah in mestnih cestah. Za uspešno obvladanje zapletenih prometnih situacij so ga med drugim opremili z milimetrskim radarjem, laserskimi skenerji, video kamerami, visokohitrostnimi računalniškimi čipi in specializiranim vmesnikom HMI (Human Machine Interface). Zanj so razvili tudi miniaturni laserski skener, ki s tridimenzionalnimi meritvami določa razdaljo med avtomobilom in predmeti v okolici, ter 8-smerno kamero za 360-stopinjski pogled, ki omogoča orientacijo v križiščih in vijugastih cestah.

Pri tem niso pozabili na voznika, ki v okviru vmesnika HMI lahko neprestano opazuje okolico in ravnanje avtomobila ter po potrebi lahko kadarkoli poseže v vožnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"