Nissanova evropska pisarna kot velik električni avtomobil

8. 3. 2016
Deli
Nissanova evropska pisarna kot velik električni avtomobil (foto: Nissan)
Nissan

Nissan bo svoje novo regionalno središče v Parizu opremil z največjim povezanim sistemom električnih vozil in enote za shranjevanje elektrike iz rabljenih baterija, ki so jo kdajkoli doslej vgradili v katero zgradbo.

V novi stavbi bo 100 električnih polnilnikov Nissanovega partnerja, električnega distributerja ENEL, ki bodo omogočali tudi pretok elektrike v smeri vozilo proti omrežju, s čimer bo Nissan lahko svoj vozni park v času nižje električne tarife napajal iz omrežja, v času dražje tarife pa bo lahko elektriko pošiljal v omrežje in zmanjšal stroške za energijo ali celo ustvaril nekaj dohodka. Stavba bo namreč opremljena tudi s sistemom za shranjevanje elektrike na osnovi 64 delno izrabljeni baterij iz Nissanov Leaf, ki ga je razvil Nissanov partner Eaton in razpolaga s kapaciteto 1 MWh. Sistem se bo sicer polnil iz električnih avtomobilov in fotonapetostnih celic na stavbi.

Pri Nissanu računajo, da bodo tehnologijo izrabe odsluženih avtomobilskih baterij za shranjevanje elektrike v stavbah sčasoma razširili tudi na druga Nissanova središča po svetu. Francoska pisarna bo služila tudi kot preskusno središče za morebitno širitev tehnologije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja