Nemški avtomobilski velikan naredil to, kar niste verjeli, da se bo zgodilo. Pa se je!

25. 7. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Ni sicer ena od znamk, o katerih se je največ govorilo, ampak v Ingolstadtu so dejansko po novo platformo odšli na Kitajsko.

Prejšnji teden smo poročali, da Audi pogleduje na Kitajsko, da bi si zagotovil platformo za prihajajoča električna vozila, saj koncernska platforma SSP, ki bo osnova za električne limuzine, karavane in vozila SUV, še ni in še nekaj časa ne bo nared.

Audi

Ker mora Audi držati korak s premijskima tekmecema BMW in Mercedes-Benzom, so Nemci začeli platforme za svoje prihodnje modele iskati drugje, kot najresnejša kandidata pa sta se omenjala kitajska Geely in BYD. Audi je torej na koncu vseeno izbral Kitajce, le znamka je druga.

Novi Audijev partner je namreč postal državni SAIC Motor, ki naj bi v Ingolstadt poslal platformo, ki jo za svoje premijske avtomobile uporablja njihova podznamka IM Motors. Glavni inženir pri SAIC Zu Sijije je ob tem dejal, da si z Audijem želijo dolgotrajnega sodelovanja in skupnega tehničnega razvoja.

Več podrobnosti o dogovoru, ki je bil sprejet konec prejšnjega tedna, ni znanih, je pa jasno, da je Audi posegel po preverjenem partnerju, ki ima pod svojim okriljem tudi MG, ki je vedno bolj uspešen na stari celini. Tudi partnerstvo s Volkswagnom jim ni tuje, saj so v preteklosti že sodelovali pri razvoju bencinskih avtomobilov.

MG

Do sodelovanja je prišlo le nekaj tednov potem, ko je Audi imenoval novega generalnega direktorja, 54-letnega Gernota Döllnerja, ki je kot eno izmed glavnih težav izpostavil ravno zaostanek pri razvoju električnih avtomobilov in počasno lansiranje novih modelov. V Döllnerju so pri Audiju našli »zvestega« moža, saj je v koncernu že od svojih študentskih dni, torej več kot 30 let.

Preberite še: Je avto zalila narasla reka? Kitajci že imajo električni avto, ki "deluje" tudi pod vodo!

BONUS VIDEO: MG4: Je kitajski EV najboljši nakup v razredu?!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol