Nostalgične »Katrce« na poti v Francijo

13. 7. 2011
Deli

V Novem mestu, seveda v Renaultovi tovarni – Revozu – se je za nekaj ur ustavila karavana 21 »Katrc« na poti na praznovanje v francoski Theney, kjer bo naslednji konec tedna (15.-17. 7. 2011) proslava ob petdesetletnici Renaulta 4L.

Gre za del sodelujočih s temi nekoč tako priljubljenimi avtomobili iz držav bivše »Juge«: združeni so v klubu s sedežem v Beogradu, a s spletnimi in drugačnimi vezmi v državah BIH, Črna Gora, Hrvaška, Madžarska, Slovenija in Srbija. V Revozu so jih ustavili za hip, jim zaželeli srečno pot ter se ob tem spomnili na svojo uspešno zgodovino, ki se je začela prav z izdelavo Renaulta 4L, kasnejše »Katrce« v Novem mestu.

Za dolenjsko prestolnico bi bil lahko ta dogodek tudi zelo vzpodbuden, saj zdaj tam nastaja tudi muzej z avtomobilistično vsebino. O začetkih v IMV, predhodniku Revoza, so se pred zbranimi vozniki in spremljevalci iz karavane »Katrc« spominjali trije veterani njene izdelave, Albin Kužnik, Milan Repolusk in Vojko Grobovšek.

Med enaindvajsetimi vozniki proti Theneyu je bilo prav toliko zanesenjakov, ki so s svojim vztrajanjem poskrbeli, da z njihovimi sicer ne več najmlajšimi prevoznimi sredstvi ne bo težav, dokončati več kot štiri tisoč kilometrov poti. Eden med njimi, Jan Mlinarič iz Žirov, pa je sploh neverjeten: skupaj z bratom imata zdaj že 53 »Katrc«. (TP)