Novi Lamborghini iz Sant'Agate Bolognese

14. 11. 2012
Deli

Lamborghini je predstavil novega superšportnika - Aventador LP 700-4 Roadster

Glas iz tovarne pravi, da gre za najbolj vznemirljiv serijsko izdelan Lamborghini vseh časov in za novega zastavonošo med odprtostrešnimi luksuzno športnimi avtomobili.

Seveda se novi roadster opira na kupejevsko različico Aventadorja, za katerega se je od poletja 2011 odločilo že več kot 1.300 kupcev. Tudi oblikovno je podobnost neizbežna, pa saj so takšni pravzaprav prav vsi Lamborghiniji. Kot je v navadi, je uporabljenega veliko karbona in lahkih material, zato je denimo streha novinca v celoti težka zgolj 6 kilogramov. Je enostavno odstranljiva, prostor za njo pa so pripravili v prtljažniku, seveda pod prednjim pokrovom.

Zadaj je namreč prostor za 6,5-litrski dvanajstvaljnik, ki, kot je že iz imena mogoče sklepati, vozniku ponuja okroglih 700, v Lamborghinijevem primeru 'podivjanih bikov'. Pospešek od 0 do 100 km/h traja zgolj 3 sekunde, pospeševanje pa se ustavi pri številki 350 km/h!

Je pa tudi Aventador podvržen skrbi za čisto okolje! Ko med vožnjo ni potrebe po celotni moči, sistem odklopi del valjev in tako skrbi za manjšo porabo bencina, za katero, ne boste verjeli skrbi tudi sistem Start/Stop. In tako se Lamborghinijev motor ugaša in ponovno zaganja na vsakem postanku pred semaforjem... No, iz vidika odličnega zvoka motorja oziroma izpušnega sistema morda to sploh ni slabo. Nekaterim bo to zagotovo zelo, zelo všeč. Neopazni pač ne bodo!

Saj res, še cena - 300.000 evrov. Seveda brez dajatev!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja