Nov ponos in upanje Bavarcev!

BMW-jeva serija 2 s tovarniško oznako G42 bo ohranila in nadgradila ključne lastnosti svojega predhodnika, ki so ga izstrelile med najbolj priljubljene športne avtomobile.

Nov ponos in upanje Bavarcev! (foto: BMW) BMW
18. 5. 2021

Odhajajoča generacija serije 2 se je izkazala za zelo priljubljeno, tako pri kupcih kot tudi avtomobilskih kritikih. Široka ponudba vsakodnevno uporabnega športnega kupeja je vključevala nekaj za vsakogar, od varčnih dizelskih pogonskih sklopov do ikoničnega vrstnega šestvaljnika. Vrh ponudbe pa je predstavljal M2, ki se bo zagotovo vpisal med avtomobilske vrhunce moderne dobe. V obdobju vedno strožjih ekoloških zahtev se pri nasledniku vsakega športnega avtomobila pojavi velik vprašaj, pri BMW-ju pa avtomobilskih ljubiteljev očitno ne bodo pustili na cedilu.

Edini doslej razkrit pogonski sklop bo poganjal model M240i xDrive. Ta bo ohranil prisilno polnjeni vrstni šestvaljni bencinski motor, tokrat z močjo 275 kilovatov (374 KM) in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Moč se bo prenašala na vsa štiri kolesa, pri BMW-ju pa obljubljajo da bo večina moči usmerjena na zadnji kolesni par. Iz fotografij zamaskirane serije 2 je mogoče razbrati tudi različico z okroglim parom izpušnih cevi, ki pri BMW-ju pomeni šibkejši pogonski sklop, zato je mogoče sklepati, da se bo motorni paleti pridružil tudi štirivaljnik ter vsekakor tudi različica s pogonom le na zadnji kolesni par. Ali bo ponudba vključevala tudi ročni menjalnik, še ni jasno.

Serije 2 se bo ponašal s skoraj popolno 50:50 razdelitvijo teže med prednjo in zadnjo osjo, prilagodljivim blaženjem ter 12 odstotkov tršo karoserijsko strukturo in aerodinamičnimi lastnostmi, ki zmanjšajo dvig sprednje osi pri višjih hitrostih za kar polovico v primerjavi s predhodnikom. Iz dokaj zanesljivih virov je moč razbrati še, da bo za dobrih pet centimetrov daljša tudi medosna razdalja, avto bo seveda nekoliko večji, tudi širši. Iz zamaskiranih fotografij je mogoče sklepati tudi, da so se oblikovalci ognili kontroverznemu oblikovnemu slogu svojega večjega brata, serije 4, predvsem seveda predimenzinoranim ledvičkam.

Proizvodnja nove serije 2 naj bi se pričela proti koncu letošnjega poletja, na vrhunec ponudbe, ki jo predstavlja M2, pa bo treba počakati še vsaj do konca leta 2022