Nov zaplet v aferi Dieselgate

2. 6. 2021 | Jaka Drozg
Deli

Volkswagen terja visoko odškodnino od nekdanjega izvršnega direktorja Martina Winterkorna.

Od afere Dieselgate mineva že skoraj šest let, prah pa se še vedno ni polegel. V marcu so pri Volkswagnu sporočili, da bodo terjali visoke odškodnine od nekdanjega izvršnega direktorja koncerna Volkswagen Martina Winterkorna in vodjo Audija Ruperta Stadlerja, ki sta svoje dolžnosti opravljala v času pred izbruhom afere.

Pri Volkswagnu so obtožbe priznali septembra leta 2015, Winterkorn pa je odstopil teden dni kasneje. Winterkorn sicer še naprej zanika vključenost v afero, kljub temu pa Business Insider in Reuters poročata, da se je z avtomobilskim proizvajalcem dogovoril za izplačilo deset milijonov evrov težke odškodnine. V času pisanja Winterkorn še ni podal javnega komentarja.

Volkswagen bi se s tem približal koncu škandala, ki ga je v globah, povračilih in pravnih stroških stal že preko 32 milijard evrov. Winterkorn pa se še naprej sooča s številnimi kazenskimi ovadbami kršitve načela skrbnega ravnanja in utaje davkov, ki bi mu, v kolikor ga obsodijo za krivega, prinesla tudi do deset let zaporne kazni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"