Nove Mazdine tehnologije

23. 11. 2009
Deli

Mazda je na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu predstavila novo generacijo bencinskih (Sky-G) in dizelskih (Sky-D) motorjev z manjšo porabo goriva in manjšim izpustom škodljivih snovi.

Japonska tovarna se je zavezala, da bo do leta 2015 v povprečju za 30 odstotkov zmanjšala porabo goriva svojih vozil. Skladno iz nove serije agregatov Skytech izvira tudi nova generacija samodejnih menjalnikom Sky-Drive z minimiziranimi izgubami zaradi trenja in s šestimi stopnjami.

Pri Mazdi napovedujejo, da bo Mazda6 nove generacije z dizelskimi agregati Sky-D z manjšo maso in izboljšanjem aerodinamičnih lastnosti tako varčna, kot je danes Mazda2, ki je za dve konfekcijski številki manjši avtomobil.

Štirivaljni bencinski motorji nove generacije, ki nastajajo v sklopu programa Mazda SKY-G, temeljijo na neposrednem vbrizgu goriva in upoštevanju novih znanj na področju zgorevanja mešanice zraka in goriva.

Naslednja generacija Mazdinih bencinskih agregatov bo opremljena tudi s katalizatorji, ki močno zmanjšujejo uporabo žlahtnih kovin. 1, 3-litrski agregat serije Sky-G, ki za 100 prevoženih kilometrov potrebuje vsega 3, 1 litra goriva, je že vgrajen v konceptno Mazdo Kiyoro.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja