Novemu BMW-ju X5 se pridružuje priključnohibridna različica

BMW je objavil podatke o priključnohibridni različici novega X5. Imenuje se BMW X5 xDrive 45e iPerformance in na cesto prenaša 290 kilovatov kombinirane moči, zgolj na elektriko pa lahko prevozi do 80 kilometrov.

Novemu BMW-ju X5 se pridružuje priključnohibridna različica (foto: BMW) BMW
8. 9. 2018

Kot pravijo pri BMW-ju, je priključnohibridnio pogon novinca tudi nov, sestavljajo pa ga trilitrski bi-turbobencinski vrstni šestvaljnik, elektromotor, osemstopenjski samodejni menjalnik in štirikolesni pogon BMW xDrive. Elektrika v litij-ionski bateriji omogoča električno vožnjo do hitrosti 140 kilometrov na uro in razdalje 80 kilometrov, sicer pa pogonski sklop zagotavlja pospeške v 5,6 sekunde do 100 kilometrov na uro, ob tem pa porabi 2,1 litra bencina na 100 kilometrov in v zrak izpusti 49 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

BMW X5 xDrive 45e iPerformance je serijsko opremljen z zračnim vzmetenjem in elektronsko kontroliranimi blažilniki, na voljo pa je tudi štirikolesni volan. Zaradi nizke vgradnje baterije je nizko tudi težišče avtomobila, kar pripomore k boljšim voznim lastnostim, priključnohibridni uporabi pa so prilagojeni tudi asistenčni sistemi.