Novi Audi A8 prihaja z blagim hibridom

14. 6. 2017
Deli
Novi Audi A8 prihaja z blagim hibridom (foto: Audi)
Audi

Audi je prenovljeno admiralsko ladjo A8, ki jo bo 11. julija predstavil na srečanju v Barceloni, opremil z 48-voltnim električnim omrežjem, ki omogoča tudi lastnosti blagega hibrida.

Novi A8 bo tako postal Audijev prvi model, ki bo v vseh različicah imel serijski elektrificiran pogonski sklop. Seveda ne bo šlo za prave hibride, ampak bodo vsi motorji na notranje izgorevanje opremljeni tudi s tehnologijo blagega hibrida, zasnovano na 48-voltnem električnem omrežju, ki bo prvič namenjeno tudi vasem drugim porabnikom električne energije v avtomobilu.

Zagon preko jermena

Blagi hibrid bo imel dve ključni komponenti. Prva bo vodno hlajeni 48-voltni starter-generator, ki bo z motorjem povezan preko jermena in bo služil kot dopolnilo konvencionalnemu zaganjalniku, ki bo za zagon motorja skrbel v hladnem stanju. Druga ključna komponenta bo litij-ionska baterija v prtljažniku. Blagi hibrid bo prišel do izraza predvsem med načinom "coasting", ko bo lahko avtomobil med hitrostmi 55 in 160 kilometrov na uro do 40 sekund vozil tiho in brez emisij funkcija start/stop pa bo delovala do hitrosti 22 kilometrov na uro.

Učinkovitemu delovanju električnega sistema in rekuperacije električne energije bo namenjen tudi kompleksni sistem upravljanja, ki bo s pomočjo tipal v avtomobilu in video kamere zaznal, če avtomobil križari ali pa je v rekuperacijskem načinu, in temu prilagodil tudi delovanje sistema, ki bo predvidoma  prihranil do 0,7 litra goriva na vsakih sto kilometrov vožnje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol