Novi BMW 5 Touring

30. 3. 2010
Deli

BMW je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavljal svežo limuzino serije 5, po salonu pa javnosti pokazal prve fotografije kombijevskega Touringa, o katerem so objavili tudi nekaj podatkov.

Novi BMW serije 5 Touring je četrta generacija kombija serije 5. Oblikovno ta novi BMW izhaja iz limuzine serije 5, po kateri je podedoval tudi tehniko in opremo. Novi Touring je oblikovan športno, a hkrati elegantno.

Dolg motorni pokrov, kratki previsi, najdaljša medosna razdalja in mogočna bočna linija so njegove odlike. V primerjavi z limuzino je največja razlika zadaj, kjer je na zadnji klopi več prostora, prtljažnik pa v osnovi pogoltne 560 litrov. Ob podiranju zadnje klopi je mogoče prostornino prtljažnika povečati na 1.670 litrov.

Zadnja klop je zložljiva v razmerju 40 : 20 : 40, njen naklon pa je mogoče spreminjati do 11 stopinj. Za kar najboljšo izrabo prtljažnika so pri BMW-ju Petici Touring ponovno namenili samostojno odpirajočo se šipo prtljažnika. Če imate v rokah le nekaj drobne prtljage, vam za njeno namestitev v prtljažnik ne bo treba odpreti celih vrat prtljažnika, ampak le njihov zgornji del.

Ob začetku prodaje bo Petica Touring pri trgovcih na voljo z dvema vrstnima šestvaljnikoma bencinskega porekla in dvema dizloma: šest- in štirivaljnim. Zadnji je v 520d Touring, zmore 135 kilovatov in je serijsko opremljen s tehnologijo start-stop in povprečno normno porabo 5, 2 litra.

V 535i Touringu so dvojno turbopuhalo, neposredni vbrizg, Valvetronic in 225 kW moči. 523i Touring se izkaže z močjo 150 kW, 530d Touring pa s 180 kW. Vse nove Touringe serije 5 je mogoče kombinirati z izbirnim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Program EfficientyDynamics vsem Touringom prinaša regeneracijo energije, ki se sprošča pri zaviranju, prikaz izbire optimalne prestave in aktivne lopatice v motorni maski. Zaradi brzdanja mase so vrata, pokrov motorja, sprednja blatnika in nekatere komponente pogona narejeni iz aluminija.

Novi BMW 5 Touring je opremljen tudi z zračnim vzmetenjem na zadnji premi, na seznamu asistenčnih sistemov pa je mogoče najti parkirnega pomočnika, temeljit pogled okoli vozila, aktivni tempomat, opozorilnik na menjavo voznega pasu, sistem za samodejno uravnavanje dolgih luči, BMW-jev sistem Night Vision in zaslon 'Head-Up'.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"