Novi BMW serije 7

30. 7. 2008
Deli

Veliki večini bo nedvomno všeč, da so bili oblikovalci pri svojem delu tokrat manj avantgardni. Pa ne le pri snovanju oblike, ampak tudi oblikovanju notranjost. Voznikovo okolje je na pogled bolj domače.

Prestavna ročica je ponovno romala na sredinski greben (čeprav je le elektronska), poleg so svoj prostor našli gumbi sistema za nadzor dinamike (Dynamic Drive Control) in iDrive, ta je še izboljšan in nadgrajen z 10, 2-palčnim barvnim grafi čnim zaslonom, vrh pa pomeni sistem ConnectedDrive, ki med drugim ponuja tudi neomejen dostop do medmrežne povezave. To pa je le delček tistega, kar kupci Beemvejev v resnici pričakujejo od svojih limuzin.

Bistvo se mora skrivati v pločevini (lahka gradnja) in pod njo. In tudi tokrat je tako. Na prvem mestu je nedvomno treba omeniti novo podvozje (dvojna vzmetna roka spredaj, integralna prema v obliki črke V zadaj, obe izdelani iz aluminijeve litine), optimizirano vozno dinamiko, številne programe za pomoč vozniku, združene v sistemih Dynamic Damping Control, Dynamic Driving Control in Dynamic Drive (preprečevanje nagibanja karoserije), in integralno aktivno krmiljenje, ki je na voljo za doplačilo, najti pa je mogoče še vrsto drugih dodatkov (funkcija Stop & Go, Lane Departure Warning, Head-Up zaslon, Night Vision …), ki jim na seznamu zlepa ni videti konca.

Kot zanimivost povejmo še, da sta obe podaljšani različici že serijsko opremljeni tudi z zračnim vzmetenjem, v nasprotju s krajšo pa izvedbo L poganjajo le bencinski motorji. Povsem nova sta 3, 0-litrski bencinski šestvaljnik z dvema turbinama, 450 Nm navora in 240 kW moči (740Li) in 4, 4-litrski osemvaljni (V), prav tako Twin Turbo s 600 Nm navora in polovico manj moči (izraženo v kW). Ljubitelji dizlov se bodo morali (vsaj na začetku) zadovoljiti s krajšo različico in 3, 0-litrskim šestvaljnikom (730d), ki pa zmogljivostno ni prav nič osiromašen. 180 kW in 540 Nm navora zadošča za pospešek z mesta do 100 km/h v 7, 2 sekunde in največjo hitrost 245 km/h.

Foto: BMW

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"