Ta avto se poslavlja od prepoznavnega elementa

17. 4. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Jutri bodo v Shanghaiu predstavili novi oziroma močno osveženi Cayenne. Pri Porscheju so veliko že razkrili. Tudi to, česa več ne bo.

Po tem, kar smo lahko videli doslej, bo osvežitev tretje generacije Cayenna izrazita. To je smiselno že za to, ker gre za zadnji Cayenne z motorji z notranjim zgorevanjem. Leta 2025 namreč že prihaja električni Cayenne, ki sicer obstoječega modela bržkone ne bo takoj povsem nadomestil. Zato v Stuttgartu želijo, da bi bil obstoječi Cayenne še nekaj časa v dovolj dobri kondiciji za vzporedno življenje z električnim.

Tik pred jutrišnjim razkritjem je Porsche pokazal še fotografijo, ki razkriva žaromet, podoben Taycanovemu. Prenova tehnologije bo očitno temeljita - pričakujemo lahko močnejše pogone in občutno izboljšan električni doseg pri priključnih hibridih, pa potem posodobljeno podvozje. Pred tedni pa so pokazali tudi že fotografije notranjosti, ki bo temeljiteje digitalizirana, čeprav nekaj fizičnih bližnjic ostaja.

Analogni obratomer se pri Porscheju počasi poslavlja

Med dodatno opremo je dodaten zaslon na dotik za sovoznika, povsem digitalizirana pa je sedaj tudi voznikova instrumentna plošča, ki je podobna tisti v Taycanu. To torej pomeni konec za prepoznavni analogni obratomer na sredini. Pri Porscheju pravijo, da se zavedajo pomembnosti tega elementa v njihovi zapuščini in da so se o tem veliko pogovarjali. A da so bili na koncu zadovoljni z digitalno reprodukcijo obratomera in da jim takšen pristop prinaša več prilagodljivosti za vnaprej.

Cayenne je imel sedaj (kot 911 in Panamera) delno digitalizirano instrumentno ploščo. Ta se mi še vedno zdi zanimiva rešitev, ki ob prilagodljivosti digitalnih zaslonov ohranja pridih analognosti in obratomer je v 911 zares lepo oblikovan. Cayenne se od njega morda res zlahka poslovi. A sodeč po fotografijah testnih avtomobilov, ki so že nekaj časa na cestah, se bo ob prenovi od analognega obratomera dokončno poslovil tudi 911.

Preberite še: S 5500 "konji" po čudovitih kraških cestah

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol