Novi Citroen C3

29. 6. 2009
Deli

Francozi so pokazali prve fotografije C3-ja nove generacije in dodali prve informacije o tem 3, 94 metra dolgem malčku.

Novinec se predstavlja s posebno vetrobransko šipo, ki ji pri Citroenu pravijo Zénith in bo po vsej verjetnosti del boljše opreme. Novi Citroeën prihaja iz tekočih trakov francoskih središč Aulnay in Poissy. Novi C3 je eno izmed najbolj kompaktnih vozil v svojem razredu. S svojimi dimenzijami: dolžino 3, 94 m, širino 1, 71 m in obračalnim krogom, ki znaša 10, 2 m, je zelo primeren za vožnjo po mestu.

Njegovo obliko si oglejte na fotografijah, kjer je pokazana tudi povsem nova notranjost: armaturna plošča s toplotno obdelano prevleko, ki jo poudarja siva bleščeča prečna letev ali aluminijasta bleščeča letev in različni kromirani okrasni elementi. C3-jev prtljažnik, če upoštevamo njegove zunanje mere, je s 300 litri med večjimi v razredu.

Inženirji so se posvečali zniževanju mase in izboljšanju aerodinamike. Ob začetku prodaje, v nekaterih državah bo to že novembra, bo na voljo tudi izvedenka HDi 90 FAP z le 99 gramov izpusta CO2 na prevoženi kilometer.

Zmanjševanje porabe goriva se bo nadaljevalo v letu 2011 s prihodom novih pogonskih sklopov, ki bodo vključevali sistem Stop & Start druge generacije. V povezavi s 5 in 6-stopenjskim robotiziranim menjalnikom bodo na voljo še dizelske izvedenke z emisijsko vrednostjo 95 in 90 g CO2 na km. Nova generacija 3-valjnih bencinskih motorjev bo v zrak izpustila okoli 100 gramov CO2.

Foto: Citroen

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja