Novi Fiat Dobl?

Pri Fiatu so pokazali prve fotografije novega Dobl? ja, o katerem je znanih tudi nekaj tehničnih podatkov.

Novi Fiat Dobl? (foto: Fiat) Fiat
20. 11. 2009

Novinec, ki se kot predhodnik predstavlja v dostavniški in potniški različici, je oblikovno nekoliko podoben predhodniku, a temeljito posodobljen. Njegova povečana zunanja podoba je sveža in malenkostno igriva, v primerjavi s prejšnjim modelom (prodanih je bilo približno milijon vozil) pa je osvežena tudi njegova motorna paleta.

Svežina prihaja z uporabo nove platforme, večjim potniškim prostorom (z medosno razdaljo 2.755 mm), prostornim 790 litrskim prtljažnim prostorom, z nižjimi emisijami CO2 (129 g/km pri agregatu 1.3 Multijet 66 kW), s standardnimi varnostnimi značilnostmi in s prilagodljivimi in zložljivimi sedeži ter prostorno notranjostjo. Slednja ponuja do 7 sedežev in bo tako prava izbira za uporabnike, ki želijo uživati z družino in prijatelji.

Novi Fiat Dobl? bo ponujal 4 agregate: bencinski motor (70 kW) in tri dizelske Multijet motorje (66 kW, 77 kW in 99 kW). Kasneje se bo paleti pridružila še različica Natural Power s kombiniranim pogonom na bencin in metan ter še ena različica z dizelskim motorjem in robotiziranim menjalnikom Dualogic.

Novemu Fiatu Dobl? se pridružuje tudi novi Dobl? Cargo. V primerjavi s predhodnikom ima novi Dobl? Cargo še bolj prostoren tovorni prostor: kvadraten, pravilne oblike in v celoti izkoriščen. Opremljen je z drsnimi stranskimi vrati ter velikimi zadnjimi vrati, ki olajšajo nakladanje in razkladanje. Zaradi svojih lastnosti (dolžina tovornega prostora 2, 2 m, širina znotraj med blatniki 1, 23 m, prostornina od 3, 4 to 4, 2 m3, nosilnost od 750 do 1.000 kg, poraba goriva v kombiniranem ciklu 4, 8 l/ 100 km in avtonomija 1.250 km pri agregatu 1.3 Multijet) novo vozilo zagotavlja dodatne koristi pri optimizaciji in zmanjševanju stroškov.

V paleti je 7 različnih tipov karoserij: s kratko in dolgo medosno razdaljo, s povišano streho, 5 sedežno kombinirano vozilo s kratko ali dolgo medosno razdaljo, ter še zanimivi in popolnoma novi platformi (dolga in kratka), ki omogočata enostavno in poceni prilagoditev za najrazličnejše poslovne potrebe (hladilniki, fiksni in dvižni kesoni, …).

Novi modeli bodo po posameznih trgih lansirani predvidoma od sredine januarja 2010 dalje, vozila pa bo v Italiji že mogoče naročiti od konca novembra, na drugih trgih pa od decembra dalje.

Foto: Fiat