Novi Ford Edge je svetovni avto

25. 6. 2014
Deli

Hkrati v Evropi in Ameriki (v Kölnu in Detroitu) je Ford javnosti prvič predstavil novi večji SUV z imenom Edge. Ta bo za evropske trge nared sredi prihodnjega leta, Ford pa ga bo tudi v Evropo dobavljal iz svoje tovarne v kanadskem Ontariu.

Edge je dolg skoraj 4,8 metra in pri Fordu trdijo, da ima v notranjosti za potnike in tovor več prostora kot pa Audijev Q7. V Evropi bo na voljo le kot petsedežnik. Opremljen naj bi bil s številnimi elektronskimi pripomočki. Po njihovem številu naj bi se kosal z najbolje opremljenimi terenci prestižnih znamk kot so Audi, BMW, Mercedes-Benz ali Volvo, Fordovci pa trdijo, da bo občutno cenejši kot manjši tekmeci Q5, X3, GLK ali XC60.

Za evropske kupce bosta na voljo dve motorni oporemi. V obeh primerih bo to dvolitrski turbodizel, z običajnim šeststopensjkim ročnim menjalnikom bo imel motor 180 'konj', s samodejnim (dvosklopčni 'Powershift') bo biturbo motor imel kar 210 'konj'. Edge bo prvi Fordov model s tem novim motorjem.

Edge je zasnovan na platformi, ki ima pri Fordu oznako CD. Na njej so že skonstruirali ameriški Fusion, kmalu (letos jeseni) bo iz tovarne v Valencii pričel prihajati tudi novi Mondeo. Prihodnjo pomlad bo Ford na isti platformi predstavil še naslednika S-Maxa in Galaxyja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol