Novi Mondeo: 5 zvezdic na Euro NCAP-u

3. 12. 2014
Deli

Novi Mondeo, ki ga bomo pri Avto magazinu dobili v prihodnjih dneh na testiranje, je na preverjanju varnosti Euro NCAP osvojil najvišjo oceno.

Dober rezultat na preskusnih trkih ni plod naključja, pač pa temeljitega načrtovanja. Poudarimo lahko sistem za preprečevanje trkov z zaznavanjem pešcev, ki lahko samodejno zavira, če na cesti pred sabo zazna ljudi, napihljive varnostne pasove na zadnjih sedežih (poleg devetih varnostnih blazin, vključno z blazino, ki varuje voznikova kolena), uporaba izjemno čvrstega jekla kar pri 61-odstotkih karoserije itd.

"Novi Mondeo je tehnološko najnaprednejši Fordov model, kar jih je bilo kdaj na voljo v Evropi. Funkcije, kot so preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in napihljivi zadnji varnostni pasovi, ki silo trčenja porazdelijo na petkrat večje območje kot pri običajnem varnostnem pasu, varujejo tako potnike kot pešce," je povedal Ulrich Koesters, direktor linije modelov pri Fordu Evropa.

"Merila za doseganje petih zvezdic Euro NCAP so čedalje zahtevnejša, zato morajo avtomobili, ki želijo osvojiti najvišjo oceno, izjemno zaščito potnikov pri trčenju dopolniti z dovršenimi sistemi za pomoč vozniku. Mondeo se je odlično izkazal na obeh področjih in je med prvimi vozili, ki nudijo tudi tehnologijo za zaznavanje pešcev," je povedal Michiel van Ratingen, glavni sekretar Euro NCAP. "Kupce avtomobilov vzpodbujamo, da izberejo prednost celovite varnostne ponudbe in pri odločanju o opremi vozila dajo prednost funkcijam za zaščito."

Med dodatnimi strukturnimi izboljšavami so tudi posebna zasnova prečnega vodila koles, ki v primeru čelnega trčenja omeji hod prenosa in zmanjša pomik krmilnega gonila, ter pragi iz martenzitsko obdelanega borovega jekla za večjo zaščito v primeru bočnega trčenja.

Povsem novi Mondeo je že naprodaj v različicah s štirimi in petimi vrati ter kot karavan, prav tako pa je kupcem na voljo Mondeo Hybrid s štirimi vrati – prvo hibridno vozilo, ki ga Ford izdeluje in prodaja v Evropi.

Poleg Mondea so poleg 5 zvezdic dobili še Volkswagen Passat, Škoda Fabia, Porsche Macan, Kia Sorento, Land Rover Discovery Sport, Lexus NX, Subaru Outback, Kia Sorento, Nissan Pulsar, BMW 2 Active Tourer, Mercedes-Benz razreda V in Tesla model S, štiri zvezdice so dobili Smart Forfour, Smart Fortwo, Mini Cooper, Opel Corsa, Renault Megane in Citroën C4 Cactus, tri zvezdice pa sta dobila Dacia Logan MCV in Suzuki Celerio.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja