Novi Porsche debitiral z gorivom prihodnosti

4. 2. 2022 | Jaka Drozg
Deli

Na evropski prezentaciji je GT4 RS poganjalo obnovljivo e-gorivo.

Sloviti GP Ice Race, ki so ga leta 2019 oživili po 45 letih premora, je tudi letos postregel s kar nekaj zanimivostmi. Od dirk na ledeni progi do smučanja za prestižnimi špornimi avtomobili in evropske predstavitve najbolj dirkaško osredotočenega Caymana do slej: GT4 RS. Avtomobil je bil pravzaprav razkrit že pred časom, bolj zanimivo pa je, da ga je na dogodku poganjalo obnovljivo gorivo, s katerim je bila vožnja novega Porscheja skorajda ogljično nevtralna.

V tem primeru je šlo za obnovljiv bencin, ki temelji na naprednem biogorivu iz živilskih odpadkov. V takšna goriva pri Porscheju že nekaj časa vlagajo veliko truda in sredstev, saj si želijo pri življenju ohraniti visoko zmogljive motorje na notranje zgorevanje tako v cestnih kot tudi dirkalnih avtomobilih. Med drugim so takšno gorivo v letošnji sezoni že uporabljale vse ekipe dirkaške serije Porsche Mobil 1 Supercup.

Za ta namen so pri Porscheju investirali tudi v tovarno e-goriv v Čilu, ki bo že v letošnjem letu proizvedla 130 tisoč litrov obnovljivega sintetičnega goriva. Zaradi omejene količine ga seveda ne bodo prodali javnosti, temveč bo celotna količina izkoriščena za njihove dirkaške serije in dogodke, na katerih bodo javnost ozaveščali o gorivih prihodnosti.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol