Novi Renault Kangoo je tudi Express

24. 10. 2007
Deli

Novi Kangoo Express je sodobnejši in obenem tudi robustnejši, njegova zasnova pa je podrejena potrebam poklicnih uporabnikov, ki potrebujejo predvsem uporabno vozilo.

Novi Kangoo Express je dolg 4, 21 metra, zaradi medosne razdalje, ki znaša 2, 70 metra, pa ima spredaj in zadaj majhna previsa. Zaradi take zasnove in oblike je kabina lahko precej prostorna, a obenem ne krni obsega tovornega prostora. Odpiranje drsnih stranskih vrat (odvisno od različice) je lahkotno zaradi »hladilniške« kljuke.

Novi Kangoo Express je širok 1, 83 metra, kar je za 16 cm več od predhodnika.

Ob pričetku prodaje bo Novi Kangoo Express na voljo s tremi paketi opreme: Générique, Confort in Grand Confort. Vsi trije imajo temno siv gornji del armaturne plošče, spodnji del je svetlejše sive barve, na voljo pa bo tudi niz paketov dodatne opreme.

Različica Générique je robustna in podrejena preprosti uporabnosti, a kljub temu ima že v serijski opremi protiblokirni zavorni sistem ABS, zavorne kolute na vseh štirih kolesih, varnostno blazino za voznika, po višini nastavljiv volan in varnostna pasova, zaščito voznika (cevni okvir ali pa steno, odvisno od predpisov na posameznih trgih) asimetrična krilna vrata zadaj in od različice odvisno nosilnost od 650 do 800 kilogramov.

Pogostejšim in daljšim vožnjam je namenjena različica Confort, ki ima v serijski opremi drsna stranska vrata, voznikov sedež nastavljiv po višini, merilnik vrtljajev, polico pod stropom nad sedežema in zaprt predal za rokavice.

Različica Grand Confort ima serijsko električni pomik stekel spredaj, ogrevanje zunanjih ogledal, odlagalna mesta med sedežema, drsna stranska vrata, zastekljena asimetrična krilna vrata zadaj in pod tovornega prostora s čvrsto zaščitno oblogo.

Da je novi Express večji, govori tudi notranja širina v višini komolcev, ki znaša 1, 51 metra, kar je za 8, 8 centimetra več kot v predhodniku.

Novi Kangoo Express ima tovorni prostor, ki glede na različico meri od 3 do 3, 6 m3 in je opazno večji kot v predhodniku (2, 75 m3). Prav tako sta večji tudi dolžina tovornega prostora, ki znaša 1, 73 metra (+ 6 cm) in širina med blatniškima košema, ki z 1, 21 metra omogoča prevoz evro palete. Tako prostornost Novega Kangooja Express omogočajo zunanje mere: dolžina 4, 21 metra, širina 1, 83 metra in višina od 1, 81 do 1, 84 metra – odvisno od različice. Robustna krilna vrata zadaj so zasnovana za vsakodnevno pogosto uporabo. Kadar so odprta za 90 stopinj, poseben sistem preprečuje, da bi jih zaloputnila močan veter ali nagib vozila. Ročica na notranji strani vrat ta mehanizem sprosti in omogoči odpiranje pod kotom 180 stopinj. Glede na različico je potniški del od tovornega prostora ločen bodisi s cevnim okvirjem, pregibno mrežno pregrado ali pa predelno steno. Novi Kangoo Express ima lahko nosilnost do 800 kg (odvisno od različice).

Novi Kangoo Express je za boljšo prilagodljivost in izkoristek prostora za doplačilo lahko opremljen z zložljivim sovoznikovim sedežem. Kadar je ta zložen, se tovorni prostor poveča na 3, 5 m3, njegova največja dolžina pa na 2, 5 metra. Poleg tega je vozilo možno naročiti tudi brez tega sedeža, s čimer obseg tovornega prostora naraste na 3, 6 m3, njegova največja dolžina pa na 2, 92 metra.

Širina odprtine tovornega dela je 635 milimetrov, kar je za 16 mm več kot v predhodniku. Šest pritrdilnih mest omogoča varno pripenjanje težkega tovora, glede na različico in izvedbo tovornega prostora pa je možno namestiti štiri do šest dodatnih pritrdilnih zank.

Novi Kangoo Express se s pestro ponudbo dodatne multimedijske oziroma komunikacijsko-navigacijske opreme lahko spremeni v pravo potujočo pisarno. Renault ponuja prenosen nosilec navigacijskega sistema, katerega visoka namestitev levo od voznika zagotavlja odlično preglednost. Na voljo je tudi vmesnik »Audio Connection Box« za priklop USB ključa in MP3 ali iPod predvajalnika. Na voljo je tudi Bluetooth naprava za prostoročno telefoniranje.

Motor 1, 5 dCi, ki je poznan po svojih zmogljivostih, nizkih vzdrževalnih stroških in okoljski sprejemljivosti, bo v novem Kangooju Express na voljo v treh različicah, s katerimi bo lahko zadostil vsem vrstam poklicnih potreb: 50 kW (70 KM), 63 kW (85 KM) in 78 kW (105 KM).

Bencinska motorja sta dva, oba 1, 6-litrska. Prvi 8V z 66 kW (90 KM) in močnejši 16V z 78 kW (105 KM).

Foto: Renault

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"