Novi Seat Leon: Ključ za Seatovo prihodnost

3. 11. 2010
Deli

Leta 2012 se bo začela prodaja novega Seatovega Leona, ki bo, glede na to, da španska avtomobilska tovarna ni v najbolj ugodnem položaju, ključni element preživetja.

Novi Leon bo sicer ohranil oblikovno zasnovo predhodnika, kar pomeni športnost in položne zadnje luči. Veliko oblikovalskih idej bo novi izdelek španske znamke povzel po konceptu IBE. Zadnjo generacijo Leona poznamo le s petimi vrati, a če podrobno pogledate vohunske fotografije, boste videli, da ima prototip sumljivo dolga prednja vrata, kar potrjuje namigovanja, da bo novi Leon tudi trivratnik. Španci razmišljajo tudi o kombijevskem ST-ju.

Notranjost bo bolj žlahtna, Španci se bodo znebili nekaterih preveč plastičnih delov sedanje generacije. Novi Leon bo imel, če bo izbrana oprema to dopuščala, tudi velik barvni zaslon, občutljiv za dotik, USB-vmesnik radia in kup dobrot, ki so bile sicer do zdaj namenjene avtomobilom drugih značk v Volkswagnovemu koncernu. Tehnično bo še naprej izhajal iz Volkswagnovega Golfa, Seat pa bo z njim predstavil tudi svoje prvo moderno hibridno (Twin Drive) in električno vozilo. Oba koncepta bo imel tudi brat in konkurent Golf. Bencinski in dizelski motorji bodo vzeti s Volkswagnovih polic.

Bencinski motorji bodo pokrivali moč od približno 60 kilovatov do okoli 200 kilovatov (športna Cupra R), dizelski pa od 77 do 125 kilovatov. Večina motorjev bo prisilno polnjenih. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji varčnih Leonov, saj ponudbe Ecomotive ne bo manjkalo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol