Novi Volkswagen je e-Up!

17. 3. 2013
Deli

Nedavno so pri Volkswagnu predstavili 'obuti' Up!, torej različico Cross, zdaj pa je na vrsti tudi električna različica.

Nemci izpolnjujejo obljubo, ki so jo dali ob predstavitvi najmanjšega njihovega modela. Takrat so kot študije pokazali različne verzije, zdaj pa študije postajajo realnost oziroma serijski avtomobili. Novi Up! bo štirisedežni in popolnoma električno gnani avto in se povsem enostavno imenuje e-Up! Namenjen bo predvsem mestni rabi, s polnimi baterijami pa bo mogoče prevoziti do 150 kilometrov. Pohvalno bo mogoče baterije do 80 odstotkov napolniti v vsega tridesetih minutah.

e-Up! poganja elektro motor z 82 'konji', navora je 210 Nm. Omenjeno zadostuje, da od 0 do 100 km/h pospeši v 14 sekundah, največja hitrost pa znaša 135 km/h. Litij-ionske baterije s kapaciteto 18,7 kilovatne ure (kWh) so svoj prostor našle v dnu avtomobila, vseeno pa e-Up! tehta vsega 1.185 kilogramov.

Uradno predstavitev bo novi, električni, Up! doživel jeseni, seveda na domačem frankfurtskem avtomobilskem salonu. Cena še ni znana, pričakuje pa se, da naj bi bila izhodiščna približno 20.000 evrov, seveda odvisno od višine posameznih subvencij.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja