Novi Volvo XC60 vas bo samodejno odpeljal iz težav

3. 3. 2017
Deli

Še pred njegovo predstavitvijo, je švedska avtomobilska tovarna predstavila nekaj podrobnosti o novem športnem terencu XC60.

Nanašajo se predvsem na tri sisteme varno vožnjo, ki bodo namenjeni temu, da vozniku s samodejnim premikanjem volana pomagajo iz nevarnega območja. S samodejnim krmiljenjem so nadgradili sistem City Safety, kjer je namenjeno predvsem situacijam, kje se zgolj z zasilnim zaviranjem ne bi mogli izogniti trku. Avtomobil bo v takem primeru sam prevzel nadzor in se med hitrostmi 50 in 100 kilometrov na uro izognil potencialni oviri, kakršna bi denimo lahko bili pešci ali velike živali.

Drugi sistem, ki deluje na osnovi samodejnega krmiljenja, je Oncoming Lane Mitigation (izogibanje nasprotnemu voznemu pasu), ki bo vozniku seveda pomagal, da se izogne trku z avtomobilom, ki bi nasproti pravilno pripeljal po sosednjem pasu. Če se bo vozniku zgodilo, da bo med hitrostmi 60 in 140 kilometrov na uro zapeljal na nasprotni vozni pas, bo sistem avtomobil samodejno usmeril nazaj na pravi pas in izven poti nasproti vozečih vozil.

S samodejnim sukanjem volana bodo opremili tudi sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu, ki voznika ne bo le opozarjal nanje, ampak se jim bo lahko tudi samodejno izognil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol