Novi Audi Q5: novi standardi v razredu prestižnih SUV-jev?

2. 9. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Na voljo bo le s hibridno tehnologijo, prihaja pa tudi zmogljivejši SQ5.

Audi je znova dokazal, da obvlada umetnost združevanja zmogljivosti, udobja in napredne tehnologije v enem vozilu. Audi Q5 prinaša namreč svežo obliko, napredne hibridne pogonske sklope in vrhunsko tehnologijo, ki obljublja izjemno vozno izkušnjo. 

Preberite še:

novo, audi, q5, sq5
Audi

Audi Q5 je doživel preobrazbo, ki združuje klasično eleganco z modernim športnim pridihom. Nova maska in spremenjeni žarometi dajejo vozilu bolj agresiven in sodoben videz. Zaznamujejo ga izrazito športnime linije, širši koloteki in bolj aerodinamična. Na zadnjem delu najdemo povsem nove LED luči, ki še poudarjajo moderno estetiko Audija.

Audi SQ5 pa gre še korak dlje s svojimi športnimi dodatki, vključno z bolj izrazitimi odbijači, posebnimi 20-palčnimi platišči in dvojnimi izpušnimi cevmi, ki jasno nakazujejo na zmogljivost vozila. SQ5 je zasnovan za tiste, ki iščejo kombinacijo luksuza in športne vozne izkušnje.

novo, audi, q5, sq5
Audi

Hibridna moč in inovacije

Novi Audi Q5 bo na voljo izključno s hibridnimi pogonskimi sklopi. Temelji na 48-Voltni električni geometriji, električni motor pa doda do 18 kilovatov (24 KM) moči in 240 njutonmetrov navora. Osnovni Q5 bo opremljen z dvolitrskim štirivaljnim turbo motorjem, ki je podprt z blago hibridno tehnologijo in zmore 150 kilovatov (204 KM). Na voljo bo tudi z dvo litrskim turbo dizelskim motorjem in enako močjo. 

SQ5, zmogljivejša različica, pa se ponaša s 3,0-litrskim V6 TFSI motorjem, ki proizvede kar 240 kilovatov (362 KM). To omogoča izjemne pospeške in vrhunske vozne zmogljivosti, ki jih od modela z oznako "S" tudi pričakujemo. Oba modela imata tudi napreden štirikolesni pogon Quattro, ki zagotavlja izjemen oprijem in stabilnost na cesti, ne glede na pogoje.

novo, audi, q5, sq5
Audi

V notranjosti najdemo Audijev najnovejši informacijsko-zabavni sistem MMI z 11,6-palčnim zaslonom na dotik, ki podpira funkcionalnosti, kot so glasovno upravljanje, navigacija in brezžično povezljivost s pametnimi telefoni prek Apple CarPlay in Android Auto.

Zelo dobro vidi tudi ponoči

Poleg tega so na voljo tudi napredni varnostni sistemi, kot so prilagodljivi tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu, parkirni senzorji in 360-stopinjska kamera, ki omogočajo enostavnejše manevriranje in parkiranje v mestnih središčih. Novost je tudi izboljšan sistem nočnega vida, ki s pomočjo infrardečih kamer zaznava pešce in živali na cesti, kar dodatno prispeva k varnosti.

novo, audi, q5, sq5
Audi

Audi je s Q5 in SQ5 na nek način postavil nova merila v segmentu luksuznih SUV-jev. S kombinacijo izjemne zmogljivosti, napredne tehnologije in prefinjenega dizajna bosta skoraj zagotovo na nek način postala prodajni uspešnic. 

Avtomobila bosta na voljo v prvi četrtini leta 2025, naročila pa bodo v Nemčiji začeli sprejemati že ta mesec. Cene tam pa se pričnejo pri 52.300 evrih za osnovno bencinsko različico, medtem ko bo za štiri kolesni pogon Quattro potrebno doplačati dobra dva tisočaka. Dizelski Q5 bo na voljo za 57.100 evrov. Audi SQ5 se bo začel pri 82.900 evrih, avtomobili pa bodo prihajali iz Audijeve tovarne v Mehiki.

Žarometi v vrednosti enega Porscheja? Za nekatere znamke so cene nadomestnih delov res “brutalne” …

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija